banner17
28 Mart 2024 Perşembe

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

20 Fabrikanın Açılışı Yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK Merzifon OSB’de 20 Yeni Fabrika ile SOGEP Eğitim Merkezini Hizmete Açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK Merzifon Organize Sanayi Bölgesindeki 20 yeni fabrika ile OSB Yeni Hizmet Binası ve Tek Ebeveynli Ailelerde Çocuk ve Kadının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapılan SOGEP Kurs Merkezi ve Anaokulunun Toplu Açılış Törenine katıldı. Töreninin ardından OSB’de çalışan her emekçi adına Fidan Dikim Töreni gerçekleştirildi.

21 Mart 2022 Pazartesi 09:24
Bu haber 1108 kez okundu
20 Fabrikanın Açılışı Yapıldı

 Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ile Aziz Şehitlerimiz için düzenlenen Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan törende Amasya Milletvekillerimiz Hasan ÇİLEZ ile M. Levent KARAHOCAGİL, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN  olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa VARANK'a,  Bakanlığa, göstermiş olduğu gayretlerden ötürü Vali Mustafa MASATLI’ya ve emeği geçen herkese, İlimize kazandırılan bu büyük yatırımlardan ve tesislerden dolayı teşekkür ettiler.Vali Mustafa MASATLI konuşmasında; " Orta Karadeniz Kalkınma Ajansında, bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda, Organize Sanayi Bölgelerinin temel altyapı gereksinimlerini karşılamak adına, Ajans tarihinde ilk olan Katma Değerli Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programına dahil olma önerimiz neticesinde, başlayan proje süreci sonunda, Amasya OSB, Merzifon OSB, Suluova Besi OSB ve Suluova OSB’nin altyapı ihtiyaçları için hazırlanan 4 adet projenin, ajansımız tarafından desteklenmesi uygun görülmüş ve sanayi altyapımıza 6,8 milyon TL’lik bir destek sağlanmıştır.

Sayın Bakanım, bu süreçte sizlerin desteği ve onayıyla Taşova Organize Sanayi Bölgemizin kurulum çalışmaları da 5.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Kamulaştırma ve imar planı çalışmaları devam eden Taşova OSB’mizde 3 bin ile 10 bin m2 arasında değişen 60 adet sanayi parseli oluşturulması planlanmaktadır. Bu sürecin hızla ve başarıyla sonuçlanması için verdiğiniz destekten ötürü özellikle sizlere ve bakanlık bürokratlarımıza teşekkür etmek istiyorum.

Bunun dışında Amasya Karma OSB’de 49.2 hektarlık, Suluova Karma OSB’de ise 94 hektarlık genişleme alanları için Bakanlığımızın oluru ile yer seçimleri tamamlanmıştır.

Biraz önce ifade ettiğim gibi İlimiz ekonomisinin bir diğer sacayağı ise tarım ve hayvancılıktır. Bu noktada Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgemizin kurumsal kimliği ve teknik altyapısı güçlendirilmiş, OSB’mizin 62,5 hektarlık bir alanda genişlemesi yapılmıştır. Genişleme alanının altyapı yapım işi Cumhurbaşkanlığımızın onayıyla, 40 milyon TL bütçeyle 2022 Yılı Yatırım Programına dahil edilmiştir. Besi OSB’miz ayrıca hayvansal atıklardan elektrik enerjisi üretmesiyle de enerji arzına destek olmaktadır. Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’miz şu anda kendi alanında Türkiye’nin en büyüğüdür. Genişleme alanının da faaliyete geçmesiyle OSB’miz Avrupa’nın en büyüklerinden biri olacaktır.Bugün toplu açılışlarını gerçekleştireceğimiz fabrikalar ile SOGEP Kurs Merkezi ve Anaokulunun bulunduğu Merzifon Organize Sanayi Bölgesinde ise, doluluk oranı % 98’e ulaştığından, 144 Hektarlık 2 nolu ilave alan için başlatılan genişleme çalışmaları Bakanlığımızın da onayıyla sonuçlanmış ve Cumhurbaşkanlığımızın onayıyla 2022 Yılı Yatırım Programına dahil edilmiştir. Söz konusu genişleme alanının kamulaştırma ve altyapı çalışmaları ile parselasyon ve imar projeleri ihale çalışmalarına başlanmıştır.

Yine Merzifon OSB’mize 31 milyon TL bütçe ile 2000+2000 m3 kimyasal ve biyolojik atıksu arıtma tesisinin yapımı da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2021-2022 yatırım programına alınmıştır. Bunların dışında gerek merkezi bütçe, gerek Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, gerekse diğer kaynaklardan finanse edilen projelerle fiber optik alt yapı ve güvenlik kamera sistemleri, enerji nakil hatlarının yer altına alınması ve SCADA sistemi ile yeni trafo merkezi de OSB’mize değer katacak çalışmalardır. Ayrıca OSB’mizde meydana gelebilecek iş kazaları ve diğer olumsuzluklara kısa süre içerisinde müdahale edebilmek amacıyla 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapım çalışması devam etmektedir.Açılışını yapacağımız ve kadınlarımızın istihdamı açısından büyük önem taşıyan 1.7 milyon TL bütçeli Tek Ebeveynli Ailelerde Çocuk ve Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın İstihdamının Artırılması Projesi Kurs Merkezi ve Anaokulu faaliyetlerine kısa süre önce başlamıştır. Uygulamaya konulan bu projemizle eşi olmayan ve çocuğuna bakacak kimse olmadığı için çalışma imkanı bulamayan kadınlarımız, çocuklarını öğretmenlerin görev yapacağı anaokuluna bırakarak, kurs merkezinde çeşitli mesleki eğitimlerden yararlanacaklar, eğitimlerinin ardından ise OSB bünyesindeki firmalarımızda istihdam edileceklerdir.Yeni kurulan Taşova OSB ile mevcut 4 OSB’mizdeki genişleme alanlarının faaliyete geçmesiyle, büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Amasya’mızın sanayi kapasitesi %103 oranında büyüyecek, yatırımcılarımıza yeni yatırım ortamı oluşturulacaktır. Ülkemize çizilen vizyon doğrultusunda çalışmalarımıza, bundan sonraki süreçte de sizlerin rehberliği ve desteğiyle aynı özveriyle devam edeceğiz"dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ise açılış konuşmasında; “Merzifon OSB’nin Değerli Sanayicileri, Değerli Amasyalılar, Kıymetli Misafirler; öncelikler sizleri saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Merzifon OSB’deki 20 yeni fabrika, OSB Hizmet Binası, Kurs Merkezi, Anaokulu ve Cami’nin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.Açılıştan sonra, Orman Haftası sebebiyle, inşallah hep birlikte, buradaki rekreasyon alanına 6 bin 500 ağaç dikeceğiz. Böylelikle Merzifon OSB’de çalışan 6 bin 488 emekçimizin her biri için bir ağaç dikilmiş olacak. Peygamber efendimiz “Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu Kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın.” diyor. Bu bağlamda dikilen her bir ağacın, hem bedenimize hem ruhumuza fayda sağladığına inanarak hareket etmemiz lazım. İnşallah önümüzdeki yıllarda diktiğimiz bu fidanlar ağaç olacak, orman olacak ve buradaki emekçilerimize nefes verecek.

Üç sene önce yine 19 Mart’ta buradaydık. Belli ki açılış programını hazırlayan arkadaşlar özen göstermişler. Ben bu vesileyle bu güzel programı hazırlayan, bizlere misafir değil ev sahibi olduğumuzu hissettiren tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

2019 yılında burada fabrikalarımızın temellerini atmıştık. Temennilerde bulunmuştuk. Şimdi bu temennilerin hayata geçtiğini kanlı canlı bir şekilde görmek bizlere gurur veriyor. Yatırım tutarları 5 milyon liradan 150 milyon liraya kadar 20 fabrikanın açılışı için buradayız. Medikalden beyaz eşyaya, tarım aletlerinden hazır giyime toplamda 457 milyon liralık yatırım tutarına sahip bu fabrikalar, bin 557 kardeşimize ekmek kapısı olacak. Ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat rotasında yoluna devam etmesinde rol oynayacak.

Tabi bu vesileyle bir teşekkürü de buradaki sanayicimiz, girişimcilerimiz hak ediyor. Ülkemiz üzerindeki tüm dezenformasyonlara, tüm karalamalara rağmen, inançla, aşkla, adanmışlıkla Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan firmalarımızı, girişimcilerimizi, sanayicilerimizi canı gönülden kutluyorum. Göreceksiniz hem sizler hem ülkemiz kazanacak. Bunu da inanın yürekten söylüyorum: ‘Siz varsanız Türkiye güçlü olur, sizler yatırım yaparsanız insanlarımız huzurlu olur, sizler yolunuza devam ederseniz Türkiye de büyümeye devam eder.’ Bu yüzden sizin önünüzü açmak için biz de büyük bir gayretle çalışıyoruz.

Amasyalı kardeşlerim Amasya’nın dillere destan aşk hikâyesini bizden daha iyi bilirler. Malumunuz Ferhat, Amasya Sultanı’ndan kız kardeşi Şirin’i istediğinde, Amasya sultanı “Şehir’e suyu getir, Şirin’i vereyim” diyor. Ferhat da yapamam demiyor, Şirin’i için dağları deliyor. O suyu getiriyor. İşte biz de emin olun aynı aşkla sizin için çalışıyoruz. Sizin için elimizden geleni sonuna kadar yapmaya hazırız. Her türlü desteği vermeye hazırız. Veriyoruz da…

Son 19 yılda Amasya’daki OSB’lerin altyapı projeleri için 93 milyon lira kredi desteği sağladık. Bakınız bizden önce Amasya’da 2 OSB’de, 32 parselde, üretim yapılıyordu, istihdam sayısı sadece 620’ydi. Şimdi bu sayı 4 OSB’de, 118 parsele, 8 bin istihdama çıktı.

Sayın Valimiz az önce bahsetti; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın aracılığıyla Amasya OSB, Merzifon OSB, Suluova OSB ve Suluova Besi OSB olmak üzere 4 OSB’nin altyapısını yaklaşık 7 milyon liralık bir bütçeyle destekledik. Amasya sanayisinin yüz akı Merzifon Organize Sanayi Bölgesi için kredi desteklerimiz tüm hızıyla sürüyor. Merzifon OSB’deki 43 hektarlık ilave alanın altyapı ve üstyapı işleri, desteklerimizle 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Hamdolsun bugün OSB binasının, SOGEP kapsamındaki kurs merkezinin, anaokulunun ve caminin açılışını yapmak bize nasip oldu. Biz OSB’leri sadece sanayi alanları olarak değil aynı zamanda yaşam alanı olarak görüyoruz. Emekçilerimize adeta ikinci bir yuva sunmak istiyoruz. İşte bu bakış açısı OSB’lerin verimliliğine etki ediyor.

Malumunuz Merzifon OSB bugün firma sayısıyla, istihdamıyla, ihracatıyla Amasya’ya ve ülkemize katkı sağlamaya devam ediyor. Ulaşım ağlarının merkezinde yer alan, limana 100 kilometre mesafedeki bu OSB’miz 3 yıl içerisinde istihdam sayısını 3 bin 450’den, yüzde 100’e yakın artışla, 6 bin 486’ya çıkardı. İnşallah bundan sonra da yeni fabrika açılışlarıyla Merzifon OSB Amasya’daki bu liderliğini perçinleyecektir.

Biz, Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi’yle topyekün kalkınmayı hedefliyoruz. Refahı yurdumuzun tüm sathına yaymanın mücadelesini veriyoruz. İşte bu yüzden sadece İstanbul’un, Ankara’nın, Kocaeli’nin, Bursa’nın veya İzmir’in başarılarıyla övünemeyiz. Kalkınmamızı iller, bölgeler üzerinden kurgulayamayız. Eğer ki büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşacaksak bunu hep beraber başaracağız. Batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine tüm illerimizle bunu yapacağız.

Bakınız biz salgınla, savaşlarla, krizlerle dünyanın durma noktasına geldiği bir zamanda açılışlardan açılışlara koşuyoruz. Ulaştırmadan tarıma, sağlıktan gıdaya, çevreden sanayiye tüm Türkiye’nin ve Amasya’nın kalkınması için canımızı dişimize takıyoruz. Amasya’ya yapılan bölünmüş yolların, havalimanın, gelişen haberleşme altyapılarının, sağlık hizmetlerinin en yakın şahitleri sizlersiniz.

Az önce Organize Sanayi Bölgeleri desteklerimizden bahsettim. Tabi bakanlık olarak bizim desteklerimiz sadece OSB ile sınırlı değil. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız ile Amasya’da son 13 yılda sanayiden turizme, kırsal altyapıdan yenilenebilir enerjiye kadar çeşitli alanlarda 292 adet projeye 52,5 milyon lira destek sağladık. Yine bugün açılışını yaptığımız kadınlara ve çocuklara yönelik SOGEP Projesi için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile proje ortaklarına hibe desteği verdik. İnşallah bu projeyle birlikte kurulan ahşap atölyesi, spor atölyesi, müzik atölyesi, tasarım atölyesi, anne ve çocuk beceri atölyeleri ve eğitim salonları ile çocukların ve ebeveynlerin gelişimleri desteklenecek. Günümüzde Ar-Ge ve İnovasyon rekabetçiliğin en temel teminatıdır. Biz bu noktada girişimcilerimizi, sanayicimizi her zaman cesaretlendiriyoruz. Amasyalı sanayicilerimize kapılarımızı ardına kadar açıyoruz. Ancak şunu açık yüreklilikle söylemem gerekiyor: ‘Amasya sanayicilerinin Ar-Ge konusundaki girişimleri, yaklaşımları istediğimiz seviyede değil.’. Ben bir hususu sürekli hatırlatıyorum. Bakınız eskimiş, köhne, gelenekselleşmiş yöntemleri unutmak zorundasınız. Her gün; iş süreçlerinde, ürünlerde, pazarlama yöntemlerinde nasıl yenilik yapabilirim diye düşünmelisiniz. Araştırma, geliştirme, yenilikçilik olmadan üç yıl gidersiniz, beş yıl gidersiniz ama sonrasında illaki bir yerde tökezlersiniz. Çok acı ama koskoca Amasya’da maalesef bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi yok. İşletmelere ait devlet destekli Ar-Ge merkezi sayısı sadece bir. Tasarım merkezi sayısı da bir. Bu rakamlar inanın Amasya’ya yakışmıyor. Bizim Ar-Ge noktasında kapsamlı desteklerimiz var. Az önce de söyledim: bizim kapımız sizlere sonuna kadar açık. Bize gelin, biz sizin bu eksiklerinizi giderelim. Sizlere destek olalım.

Bakınız: ‘Kurtuluş savaşının önemli adımlarından biri olan Amasya Genelgesi’nin okunduğu bu şehrin, krallıklara başkentlik yapmış bu şehrin, Osmanlı’ya padişah olmuş 7 şehzadeyi yetiştirmiş bu şehrin elinden kurtulacak evelallah hiç bir şey yok.’ Bu topraklar her açıdan bereketli ve verimli topraklar. Siz yeter ki ülkemiz için, bu şehrimiz için dertlenin.

Bakınız Cumhurbaşkanı’mızın başarısının ardında yatan bütün sır tek bir kelimede gizlidir. Cumhurbaşkanımız bu ülke için dertlidir. Ülkemizin dünya arenasındaki itibarı için dertlidir. Ülkemizi ekonomisi en güçlü ilk on ülke arasına sokma konusunda dertlidir. Vatandaşlarımızı daha fazla refaha kavuşturma konusunda dertlidir. İşte bu yüzden bizlerin, bu ülkeye gerçekten gönül vermiş olanların Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında yer alması gerekiyor. Sanayi, ar-ge, girişimcilik, teknoloji konularında bu ülkeyi ileri taşıması gerekiyor. Çünkü günümüzde bir ülkenin itibarı sahip olduğu teknolojisiyle, sanayi altyapısıyla ölçülüyor.

Tabi bu dönemde ekonomide, sanayide birtakım sıkıntılar olduğu hepimizin malumu. Evet! Enflasyonist bir ortam var. Bunu zaten Cumhurbaşkanımız da ifade ediyor. Ancak bunların çözümü de emin olun bizde! Dün bir tanesi çıkmış diyor ki Çanakkale köprüsünü İstanbullularla İzmirlileri buluşturmak için mi yaptınız. Sanki bizim bu kadar görüşme derdimiz var. Bu kişiler bir de ülke yönetmenin peşine düşüyorlar. Allah aşkına siz geçmişte olduğu gibi yerli ve milli projelerin önüne takoz olarak mı yöneteceksiniz bu ülkeyi? Bunları söylemekten inanın hicap ediyorum ama bunların gerçekten kalpleri mühürlenmiş, zihinleri bulanmış ve bu halet-i ruhiyenin sonucu olarak da dilleri zehirli bir hale gelmiş.

Biz diyoruz ki, bugünler de aşılacak, bugünler de geçecek. Ortaya koyduğumuz ekonomi programı ile Allah’ın izniyle bu zorlu zamanları da atlatacağız. Siz yeter ki bugüne kadar attığınız her adımda sizlerin yanında olmuş Hükümetlerimize güvenmeye devam edin. Yatırımlarınıza devam edin. Hem sizler kazanın hem de ülkemiz kazansın.

Sözlerime son vermeden önce işletmelerimizle alakalı önemli bir haberi paylaşmak istiyorum. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin yani KOBİ’lerin tanımını güncelledik. KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limitini, 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkardık. İş hacimleri genişleyen, ciro ve bilançoları artan işletmelerimiz -bu değişiklikle birlikte tekrar KOBİ statüsü kazanarak- KOBİ desteklerinden faydalanabilecekler. Bu değişiklik tüm KOBİ’lerimize hayırlı uğurlu olsun"dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa VARANK, Vali Mustafa MASATLI, Amasya Milletvekilleri, İl Protokolü ve Sanayiciler tarafından Toplu Açılış Töreni Kurdele Kesimi gerçekleştirildi.

Kurdele Kesim Töreninin ardından Bakan Mustafa VARANK, Vali Mustafa MASATLI, Amasya Milletvekilleri ve İl Protokolü, Merzifon OSB Yeni Hizmet Binası ile SOGEP Projesi Kurs Merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.

Toplu Açılış Töreninin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Vali, İl Protokolü ve Sanayicilerin katılımlarıyla; Merzifon OSB’mizde üreten, çalışan ve emek veren her bir işçimiz adına 6500 adet ağaç fidanı toprakla buluşturuldu.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV