banner17
28 Mart 2024 Perşembe

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

Amasya’nın Cevizli Ballı Baklavası da tescillendi

Amasya’da Anadolu’nun ilk tatlısı olarak bilinen ve Saray lezzetlerinden biri olan "Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.

16 Ocak 2023 Pazartesi 08:19
Bu haber 204 kez okundu
Amasya’nın Cevizli Ballı Baklavası da tescillendi

 Amasya Valiliği öncülüğünde ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği girişimleriyle “Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlısı coğrafi işaret aldı. Tescille kentte coğrafi işaret sayısı 18’e yükseldi. Coğrafi işaretle tescillenen Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlısı için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, Üniversite Rektörü Süleyman Elmacı ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.Coğrafi İşaretli ürününün Amasya’ya hayırlı olmasını temennisinde bulunan Vali Mustafa Masatlı tescil töreninde yapmış olduğu konuşmasında; “Günümüz dünyasında Patent ve Marka konusu gerçekten büyük önem arz etmektedir. Uluslararası arenada, birçok alanda olduğu gibi, bu konuda da ciddi bir rekabet bulunmaktadır. Uluslar, ülkeler, artık sahip oldukları markalarla yarışmaktadır. İster teknoloji, isterseniz gıda; hangi alanda olursa olsun, küresel bir markanız varsa farkındalığınız ve rekabet gücünüz çok daha fazla olmaktadır.

Her alanda olduğu gibi bu konuda da hadiseleri gerçekten takip edip, bizleri yönlendirme durumunda olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi, 2015 yılında bizlere ve kamuoyuna çağrıda bulunmuş ve bu konunun önemini gündemimize almıştır. Artan farkındalık sonucunda da, ülkemiz genelinde çok sayıda coğrafi işaretli ürün tescillenmiştir.

Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Bizlerde göreve başladığımız ilk günden itibaren, Coğrafi İşaretli Ürünlerde büyük bir atılım yaptık.

Amasya’ya geldiğimizde, ilimizin 4 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktaydı. Yaptığımız çalışmalarla, Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 17’ye çıkardık.

Kıymetli misafirler bugün de Coğrafi İşaretini Tescil Ettirdiğimiz 18. ürünümüz olan ‘Amasya Cevizli Ballı Baklavası’nın tanıtımını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Türk mutfağı, Dünyanın en lezzetli mutfakları arasında yer almaktadır. Geleneksel mutfağımızda çok sayıda eşsiz lezzetimiz bulunmaktadır.

Bayramlarda, özel günlerde, gündelik yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz tatlılar arasında yer alan baklava da bunlardan bir tanesidir.

Türk mutfağının “Baş Tatlısı” olan baklavanın, günümüzdeki formuna yönelik ilk örneklerinin, Osmanlı mutfağına kadar dayandığı bilinmektedir.

Ayrıca baklava pişirilen mutfaklarda ustalar tecrübeli kişiler arasından seçilmiş, baklavanın incelikle hazırlanması; pişirilmesi ve sofralara sunulması sağlanmıştır.

Ülkemizde, baklavanın tescil edildiği ilk ilimiz Gaziantep’tir. Ayrıca birçok ilimizin kendine özgü bir baklava çeşidi bulunmaktadır. Bizler de Amasya’ya ait köklü bir lezzet olan “Amasya Cevizli Ballı Baklavası”nın tescilini alarak, bu önemli lezzetimizi ulusal ve uluslararası kamuoyunun beğenisine sunmayı amaçlıyoruz.

Tabi bizim baklavamız yapay şeker yerine şerbetinde bal kullanıldığı için daha sağlıklı ve besleyicidir. Ayrıca içinde yer alan Safran da, baklavamıza özel bir lezzet katmaktadır.

Her coğrafi işaret tanıtımında ifade ettiğimiz gibi, bizler sahip olduğumuz bu 18 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz.

Şu an itibarıyla devam eden 22 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunlarla birlikte İlimiz 40 coğrafi işaretli ürün sayısı ile Türkiye’de 5. sırada yer alacaktır. Bu çalışmaların nihayete ermesiyle, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi şekilde yansıtarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olacağız.

Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV