banner17
20 Nisan 2024 Cumartesi

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

Aydınlanma Devrimlerinin öneminin altı çizildi

ADD Merzifon Şube Başkanı Nur; "Emperyalist işgali, kadın erkek yiğit Anadolu insanıyla 3 yıl 3 ay 22 gün süren Bağımsızlık Savaşını zafere ulaştırarak sonlandıran ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Büyük ATATÜRK, birbiri ardına yaptığı Aydınlanma Devrimleri ile yarınlarına güvenen başı dik bir ulus, onurlu ve saygın bir devlet yaratmıştır"dedi.

03 Kasım 2021 Çarşamba 11:06
Bu haber 462 kez okundu
   Aydınlanma Devrimlerinin  öneminin altı çizildi

Harf Devriminin yıldönümü vesilesiyle açıklamalarda bulunan ADD Merzifon Şube Başkanı Tarık Nur; " Osmanlı döneminde 6 yüzyıl boyunca Arap harfleriyle eğitim gören Anadolu halkının bu alfabeyle başarılı olamadığı 28 Ekim 1927 yılında yapılan ilk nüfus sayımında açıkça ortaya çıkmıştır. Bu sayıma göre Türkiye’de yaşayan insan sayısı 13.649.945’tir ve yapılan istatistiki çalışmalar nüfusun en fazla % 10’ unun (hemen tamamı erkek ve çoğunluğu bürokrat) okuryazar olduğunu göstermiştir. Üstelik bu okuryazarlık, genelde entelektüel derinlik içermeyen, çoğunluğu en basit halde okuyabilme ve yazabilme düzeyindedir. Bu kahredici durumun başat nedeni ise, Arap harflerinin Türkçe sözcüklerin yapısındaki seslerle uyumsuzluğudur.

Öteden beri Türk Dili üzerine çalışmalar yapan ATATÜRK sorunu ve nedenini net olarak bilmekte, toplumsal cehaletin ortadan kaldırılması için ALFABE (ABECE) değişikliği yapılmasının zorunlu ilk iş olduğunu görmektedir. Bu nedenle, ivedilikle Latin Alfabesini eklenen yeni harflerle (ç, ğ, ö, ş, ü) Türkçe ses yapısına uyumlu hale getirerek Türk Abecesini hazırlatmış ve 1 Kasım 1928’ de kararlı bir şekilde Harf Devrimini gerçekleştirmiştir.

Harf Devrimi ile; daha Milli Mücadele döneminde, hem de en netameli günlerde (15-21 Temmuz 1921) Maarif Kongresi toplayarak öğretmenlere Kemalist Devrim’in hedeflerini gösteren ATATÜRK önderliğinde, Millet Mektepleri, Gece Kursları, Gezici Kurslar açılarak okuma - yazma seferberliği başlatılmıştır. 16 - 45 yaşları arasında olanların kurslara katılmaları zorunlu kılınmış, işyerlerinden hastanelere, kışlalardan parklara tüm ülke bir okula dönüştürülmüştür. 1923’ te Osmanlı’dan kadınlarda % 0,4, erkeklerde % 7 olarak devralınan, 1927’ de en fazla % 10 olduğu saptanan okuyup yazabilen nüfus sadece 8 yılda, 1935’ te % 20’nin üzerine çıkarılmıştır ki, bu bir dünya rekorudur. Çünkü; büyük Devrimci ATATÜRK önderliğinde tarihimizde ilk ve - yazık ki - son kez eğitim ülke gündeminin başında yer almıştır. Harf Devrimi ile dilini yabancı dillerin boyunduruğundan kurtaran, uluslaşma yolunda en büyük adımı atan, asırlar sonra konuştuğu dil ile yazı dilini birleştiren Türk Milleti, aynı zamanda konuştuğu her sözcüğü aynıyla, ağzından çıkan harflerle yazabilen belki de dünyadaki tek ulus olma şansını da yakalamıştır.

Şu, Harf Devrimiyle ecdadımızla bağlarımız koparıldı diyen Tarih ve Dilbilim cahillerine de hatırlatalım!

ATATÜRK’ün Harf Devrimi sayesinde milletimiz, Yunus Emre Yılı ilan edilmiş olan 2021’ de, 800 yıl önce yaşamış “ İlim ilim bilmektir / İlim kendin bilmektir / Sen kendin bilmezsin / Ya nice okumaktır ” diyen ecdadımız Yunus Emre’nin Türkçesi ile okuduğu gibi yazabiliyor, kadınını erkeğini kendi dili ile eğitebiliyor, daha ne olsun?

 HARF DEVRİMİMİZİN 93. YILI KUTLU OLSUN!"dedi.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV