banner17
20 Nisan 2024 Cumartesi

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

HASTANEYE CİHAZ TAKVİYESİ

Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr Selçuk Sezikli Hastane bünyesine yeni kazandırılan bipolar tur-p cihazı, flexıble fiber optik sisteskopi ve flexıble fiber optik üreterorenoskopi sistemi hakkında detaylı bilgiler verdi.

03 Mart 2020 Salı 09:06
Bu haber 1039 kez okundu
HASTANEYE  CİHAZ TAKVİYESİ

 Başhekimi Uzm. Dr Selçuk Sezikli ; “TUR kelimesinin karşılığı ingilizce olarak transüretral rezeksiyon demektir. Bu işlem prostata yapıldığında TUR-P(rostat) olarak adlandırılır. Günümüzde iyi huylu prostat tedavisinde altın standart yöntemdir. En güncel ve en etkin tedavi şeklidir. Bu yöntem farklı enerji kaynakları ve farklı yöntemlerlerle yapılmaktadır. Işıklı bir alet ile idrar kanalında girilir. Endoskop içinden bir yıkama sıvısı geçer ve sıvı sayesinde prostat görüntülenir. Ve prostrat endoskopik olarak kesilerek parça parça dışarı alınır. Klasik TUR yönteminde elektrik enerjisi kullanılmaktadır ve hastadan elektrik akımı geçerek sistem çalışır. Yani hastaya bir elektrod bağlanarak klasik elektrik akımı kullanılarak bir kesme işlemi uygulanır. Bu sitem tek taraflı yani monopolar TUR sistemi olarak bilinir. Transüretral cerrahide istenmeyen yan etkileri azaltmak için monopolar enerji yerine bipolar enerji kullanımı gündeme gelmiştir. Kullanılan elektrotta bipolar akımın tamamlanması gerekmektedir. Bu amaçla farklı teknikler kullanılmakta, elektrotun ucundan çıkan akım bir teknikte paralel ikinci bir elektroda, diğer bir teknikte ise rezektoskop kılıfının (şaft) kendisine dönebilmektedir. Geçmişte kullanılan bipolar elektrotların çapı, teknik nedenlerden dolayı monopolarlara göre daha küçüktü, ancak son zamanlarda yeni teknoloji ile üretilen bipolar elektrotlarda bu sorun büyük ölçüde giderilmiştir.

Yayınlardaki bilgilerle bu bulgular birlikte değerlendirildiğinde gelinen noktada bipolar TURP teknolojisinin monopolar enerji ile yapılan TURP cerrahisine göre bazı üstünlükleri vardır.

Sonuç olarak, bipolar TURP teknolojisi prostat boyutu sınırı olmaksızın; Daha az ileti ve doku hasarı yaratarak, Daha iyi hemostaz sağlayarak, Daha kısa operasyon süresinde, TUR sendromunu azaltarak, Daha ucuz irrigasyon solüsyonları kullanarak, Daha kısa kateterizasyon süresiyle, İnsidental prostat kanseri için histopatolojik tanı konularak,  Daha ucuz maliyetle,

• Muhtemelen daha düşük ve uzun dönemli re-TURP oranlarıyla gerek monopolar TURP, gerek yeni lazer teknolojilerine iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

SİSTOSKOPİ;  Mesane ve üretranın içini görmek ve incelemek adına yapılan işleme “sistoskopi” denir. Ayrıca “sistoüretroskopi” olarak da adlandırılabilir. Siskoskopi işlemi sistoskop adı verilen elastik fiber optik ince bir boru ile gerçekleştirilir. Sistoskop ile idrar kanalının içine girilerek mesane (idrar kesesi) ve üretra (idrar yolu) görsel açıdan incelenir. Sistoskopun bir ışık, diğer ucunda ise mercek ve kamera bulunur. Sistoskop ile alınan görüntü monitöre yansıtılarak doktor ve hasta tarafından izlenebilir. Sistoskopi işleminin bu açıdan kolonoskopi ve endoskopi gibi işlemlere benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Sistoskopi işlemi genellikle radyolojik incelemenin yetersiz kalması durumunda tercih edilir. Ayrıca idrar yollarında meydana gelen herhangi bir sorun sonucunda sistoskopi yöntemi ile müdahale gerekebilir. Ürolojinin vazgeçilmez yöntemlerinden biri olan sistoskopi işlem sırasında bölgeden parça almak için de kullanılır.

SİSTOSKOPİ YAPILMA NEDENLERİ; Sistoskopi, mesane ve üretranın görüntülenmesinin yanı sıra patolojik olguların saptanmasında da önemli bir rol oynar. Sistoskopi yöntemi ile biyopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Genellikle enfeksiyona bağlı darlıklar, idrar yollarındaki taşlar ve böbrek taşları gibi çeşitli olgulara sistoskopi yöntemi ile müdahale edilir. Erkeklerde sık rastlanılan prostat büyümesi ve prostat tümörü gibi sorunlar sistoskopi yöntemi ile teşhis edilir. Ayrıca mesane taşı, tümör ve enfeksiyonları karşısında da sistoskopi yöntemi kullanılır. Sistoskopi yönteminin kullanıldığı durumlardan bir diğeri ise üretraya stent yerleştirme işlemidir. İdrar yollarında oluşan darlık sonucunda idar akışını sağlamak adına üretreya yani idrar yollarına stent yerleştirilebilir. Ayrıca üretraya yerleştirilen stentin çıkarılmasında da sistoskopi yöntemi kullanılır.

SİSTOSKOPİ GEREKTİREN DURUMLAR; İdrardan kan gelmesi, İdrar yolu tıkanıklıkları (üretral darlık, striktür), İdrar kaçırma, Sperm içeriğinde kan olması, Sonda takılamaması, Mesanede kanser şüphesi, İdrar yapma sırasında ağrı ve zorlanma, Sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, Taş veya yabancı cisim çıkarılması, Açıklanamayan karın ağrıları, Travma ve yaralanmalar, Radyolojik (ultrasyon, tomografi, MR gibi) olarak gösterilen mesane anormallikleri.

FLEXIBLE ÜRETEROSKOPİ; özellikle böbrek taşı tedavisinde kullanılan yeni nesil tedavi metotlarından biridir. Başarı oranının yüksek olması nedeniyle gün geçtikçe daha da fazla kullanılmaya başlanmıştır. Flexible (esnek) üreteroskopi, idrar kanalı (üretra) yoluyla mesaneden böbreğe doğru fiberoptik yapılı bir teleskopun uzatılması işlemidir. Aslında üreteroskopi metodu uzun yıllardır kullanılıyor. Flexible üreteroskopinin esnek yapısı, tedavinin etkinliğinin artmasına ve işlemin başarı ile sonuçlanmasına yol açmaktadır. Flexible üreteroskopinin en önemli özelliği, skopinin esnek ve kıvrılabilir yapıda olmasıdır. Bu sayede boşaltım sisteminin tümü en küçük detayına kadar görüntülenebilir. Flexible üreteroskopi, sağladığı avantajlar ve başarı düzeyinin yüksek oluşu nedeniyle gün geçtikte daha sık kullanılır hale gelmiştir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Herhangi bir kesi uygulanmaz. Kozmetik açıdan oldukça kullanılışlıdır.

Üretral açıklığı giriş noktası olarak alır ve böbrek – üreter taşlarının tedavisine imkan tanır.

Üreterin üst ucuna takılan taşlar için kullanılabilir. Üreter veya böbrek pelvisindeki darlıklar ve tümörlerin tanısında kullanılabilir. Tanı konulmamış idrar akışını engelleyen patolojilerin araştırılması için kullanılabilir. İdrar yolları aşırı kıvrımlı ve dar kişilerde rahatlıkla işlev görür.

Kısa sürede hazırlanır ve yine kısa sürede işlem görür. Böbrek ve üreter taşlarının tedavisinde %95’den daha fazla oranda başarılıdır” dedi.

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV