banner17
19 Mart 2024 Salı

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

“Kan Dostumuz Olun, Bu Kış da Umut Olun”

Türk Kızılay Amasya İl Başkanı Mahmut Albayrak, Kızılay’dan ulusal kan bağışı kampanyası: kan dostumuz olun, bu kış da umut olun diyerek vatandaşları kam bağışına davet etti.

28 Ocak 2023 Cumartesi 09:22
Bu haber 235 kez okundu
“Kan Dostumuz Olun, Bu Kış da Umut Olun”

 Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyon kan bağışına ihtiyaç duyuluyor diyen Türk Kızılay Amasya İl Başkanı Albayrak, “Uzun süre saklanamayan bir tedavi aracı olan kanın, yılın 365 günü alınması, test edilmesi ve hastanelere gönderilmesi gerekiyor. Milletimiz adına Ulusal Kan Bağışı programını yürüten Kızılay’ın günlük stoklarının 100 bin ünite civarında olması gerekiyor. Oysa Covid pandemisinin olumsuz etkisinin ardından yeni bir salgın olan influenza ve grip salgınına eklenen kış koşuları Kızılay’ın kan stoklarını olumsuz etkiliyor. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Ülke çapında ulusal kan bağışı seferberliği başlatıyoruz. Kızılay olarak topluma “Kan Dostumuz Olun, Bu Kış Da Umut Olun” diye sesleniyoruz.” dedi.Türkiye son üç yıldır ilk kez bu kışı koronavirüs pandemisi olmadan geçiriyor diyen Albayrak, “ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış yaşanması da kan bağışı duyarlılığında gerilemeye neden oldu. Kızılay olarak etkisini ülke genelinde henüz hissettirmemiş soğuk havalar ve yaklaşan ramazan ayı öncesinde kan stoklarını arttırmak için kan bağışı çağrısında bulunuyoruz vatandaşlarımıza.”dedi.

 

“Kan Dostumuz Olun, Bu Kış da Umut Olun”

Ülke genelinde olağan şartlarda günlük 9 ila 10 bin ünite arası kan bağışı toplanırken, yaşanan grip salgını ve soğuk havaların etkisiyle bu oran düşüş gösterebiliyor diyen Kızılay İl Başkanı Albayrak, “Kan Dostumuz Olun, Bu Kış Da Umut Olun” sloganı ile “Sen de kan bağışla; 3 kalp sayende atsın, bağışınla yaşasın” kampanyasını başlatarak vatandaşlarımızı sürekli kan bağışı yapmaya davet ediyoruz.”

 

Düzenli Kan Bağışçısı Düşük Sayıda

 Ülke genelinde 300’den fazla mobil ve sabit ekip, yaklaşık 4 bin personel ile kan bağış çalışmalarını yürütüyoruz diyen İl Başkanı Albayrak, “Kızılay olarak 2022 yılında 2 milyon 809 bin 763 ünite kanı 2 milyon 248 bin 402 bağışçıdan aldık.

 1 Ocak -18 Ocak tarihleri arasında ülke genelinde yaklaşık 140 bin ünite kan bağışı yapılırken bu bağışların yaklaşık yüzde 50’sini 26-45 yaş aralığındaki bireyler oluşturuyor. En çok kan bağışı yapan yaş grubu ise 20 yaşındakiler. Kadın kan bağışçısı sayısı tüm bağışçıların yüzde 14’ü seviyesinde bulunurken, en çok kan bağışı lise mezunlarından geldi. Onu sırasıyla lisans, ilkokul, ortaokul ve ön lisans mezunları takip ediyor. Kızılay’ın bu 2023 yılındaki kan bağışı hedefi ise 3 milyon 40 bin ünite.”

Randevuyla Kan Bağışı Kolaylığı

Başkan Albayrak, “Kızılay sadece, kendisini sağlıklı ve iyi hisseden, kan bağışı uygunluk şartlarını karşılayan kişilerden bağış kabul ediyor. Kan bağışlamak isteyen vatandaşlar, Kızılay’ın www.kanver.org sitesinden ve 168 numaralı çağrı merkezinden ve mobil kan bağışı uygulamasından yakınındaki kan merkezini öğrenebilecekleri gibi kendilerine uygun tarih ve saat dilimini seçerek randevu da oluşturabiliyor. Randevu alındıktan sonra ise bağışçıya bilgilendirme yapılıyor. En yakın Kızılay Kan Bağışı noktasına gidip, 15 dakikanızı ayırarak kan bağışında bulunabilir, kan dostları arasına katılabilirsiniz.” diye konuştu.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV