banner17
04 Ekim 2024 Cuma

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

Rotary Kulüp, projeler hakkında basına bilgiler verdi.

Dünya çapında iyiliği yaymak için kurulmuş bir yapılanma olan ve 2022-2023 dönemine giren Amasya Rotary Kulüp, Yamaç restorantta bir araya gelerek basına önümüzdeki sezonda yapmayı planladıkları projeler hakkında bilgiler verdi.

09 Ağustos 2023 Çarşamba 07:29
Bu haber 1094 kez okundu
 Rotary Kulüp, projeler hakkında basına bilgiler verdi.

   Yamaç restorantta düzenlenen toplaantıya 2430.cu Bölge Federasyon Başkanı Teoman Kaynar ve eşi Merve ,Guvernör Yrd.cısı Celil Kurada ve eşi Zehra,Amasya Rotary klüp dönem başkanı Yüksel Eren.kurucu başkan Suat Güvenç ve eşi Mine,önceki dönem başkanı Bülent Arabacıoğlu, dönem sekreteri Ceyda Kazancıoğlu Kaynar,gelecek dönem başkanı Eren Yeldan katıldI.

Rotary Kulüp 2430’uncu bölge Federasyon Başkanı Teoman Kaynar rotary kulübünün kuruluş tarihi itibarı ile dünyadaki en köklü kulüplerden biri olduğunun belirterek " Rotary Kulüp Dünya çapında iyiliği yaymak için kurulmuş bir yapılanmadır. Birleşmiş milletlerde daimi bir temsicisi de olduğunu ifade etti.

2430’uncu bölge Federasyon Başkanı Teoman Kaynar yaptığı konuşmada ;

                "Ben tıp doktoruyum.Bu yıl temmuz ayından başlamak üzere 2024 agustos ayı başına kadar 2430.bölgenin bana vermiş olduğu bu görevi ifa edeceğim.Uluslarası Rotary klübü dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir tanesidir.Ama sivil toplum kuruluşu derken bizim bir hizmet kuruluşu olduğunun da bilinmesini isterim.Yani hizmeti ön plana almış olan bir kuruluşlardan bir tanesiyiz.Bugün Rotary klüb dünyada 34 binin üzerinde klüp ile 1 milyon 400 bini üzerinde üyeyeve aynı zamanda da Birleşmiş Milletlerde ofisi olan, daimi üyeye sahib olan aynı zamanda da irleşmiş Milletleri kuran bir kişilerden ve klüplerden bir tanesidir.Üyelerimizin genelde hepsi üniversite mezunu, ekonomik olarak sorunu olmayan,akıl birliği yapmış olan kişiler ve birbirleri ile devamlı irtibat halinde olan kişilerdir.

ROTARY KLÜP UNİCEFİN KURUCUSU VE FİKİR BABASIDIR

Rotary klüp aynı zamanda da ÜNİCEF'in fikir babalığını yaparak kuruculuğunu yapan bir hizmet klübüyüz.Türkiyede 3 bölgemiz vardır.Bunlar 2420 İstanbul bölgesi, 2440 İzmir ve biz ise 2430 Adapazrından Antalya'ya kadar olan bölgenin doğu tarafı olmak üzere tüm Anadoluyu içeren bölgedeyiz.Bizim bölgemiz Rotary bölgeleriniiçerisinde toprak olarak dünyanın en büyük bölgesidir.Çünkü Anadolunun yanısıra Azarbeycen.Kırgızıstan.Tacikistan,Özbekistan ve Türkmenistan da bizim bölgemiz sınırları içerisindedir.Biizim ana gedeflerimizden birisi insan yaşamının olumsuz olan etkilerini kalıcı olarak değiştirmektir.Kalıcı değişiklik derken  bu hem sosyal ekonomik olarak hamde yaşamsal olarak onların iyi duruma gelmesini sağlamaktır.Çünkü sizin komşunuz.mahalleniz.semtiniz, yaşadığınız memleketiniz ne kadar iyi ise siz de okadar güzel ve mutlu yaşarsınız.İşte bunu bilincinde biz mümkü olduğu kadar öncelikle kendi toplumumuzdaki insanlara hizmet etmeye çalışıyoruz.

Büyük bir vakfımız var.Rotary vakfı.BU vakıf dünyanın en şeffaf kuruluşlarından bir tanesidir.Devamlı denetim altında olmasına rağmen bizlerde her yıl bağımsız denetim kuruluşlarına denetimler yaptırmaktayız.Yaptığımız büyük projeler içerisinde birinci sırada Çocuk felcini dünyadan kaldırılmasıdır.1985 yılında başlayan projemiz Rotary klübün kuruluşunun 100. cü yılında yani 2005 yılında bitirilmesi hedeflenirken Afridaki ve Afganistan'daki  savaşların nedeniyle bir çok ülkede bu projenin kaldrılmasına rağmen günümüz itibarı ile çok az sayıdada olsa bu hastalık Afganistan ve Pakistan sınırında kaldı.Daha önceleri binlerle ifade edilen çocuk felci hastalığı 2002 yılından itibaren sadece 7 tane vakaya düşmüştür.Buda bizim yapmış olduğumuz büyük girişimin sonucudur.Poliomyelit inisiyatif dediğimiz büyük kuruluş içinde bizimle birlikte Dünya sağlık örgütü,Gav, dediğimiz aşı grubu ve benzer kuruluşlarla yine Bill Gates vakfı gibi bir çok kuruluş bu projeye destek olarak Poliomyelit' in de aynı çiçek hastalığının olduğu gibi dünyadan kazınmasını arzu arzu ediyoruz ve 2026 yılında bu işin tamamen sonlandırılacağını ümit etmekteyiz.

 

BİZİM PROJELERİMİZ 7 ODAK ALTINDA BELİLENMEKTEDİR.

Bunun gibi bir çok proje yaptık.Bizim projelerimiz  yedi odak altında belirlenmektedir.Bunlar içme suyu,Anne çocuk sağlığı,Hastalıklarla mücadele,Ekonomik Kalkınma,Son dönemde çevre,Temel okuma,yazma ve Barış temalı projelerdir.Bu yıl özellikle kız çocuklarına ,akıl sağlığına ve barış'a yönelik projeler ön plana çıkmaktadır.Bunun sebebi özellikle covid döneminde bir çok kişinin ekonomik olarak sekteye uğraması sonucu bir çok insanımızın psikolojiside bozulmuştur.Tüm bu olumsuzluklara 6 şUbat depreminide eklersek bizlerde bıraktığı tramvaların etkisi toplumun bir çok kesimini etkiledi.Bu nedenle ruh sağlığı ile ilgili destek çalışmalarımız, yönlendirmelerimiz olacak. Rotary klüp olarak depremle ilgili çok ciddi çalışmalarımız oldu.Rotary klüp olarak yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak gurur duyuyoruz.İslahiye ve Samandağda alt yapıısı hazırlanmı, suyu,elektiriği, sağlık ocağı,okulu ve hatta interneti bağlanmış, içlerinde klimasına kadar var olan iki tane büyük kontenyır kent kurduk.Yine Antakya'da bir konyentır kent kurduk.Ayrıca 2000 nin üzerinde çadır bağışı yaptık. Bunları duymamış olabilirsiniz.Çünkü bizim prensimizde sağ elin verdiğini sol el görmemeli anlayışı ile hareket ederek çadırların üzerine isim veya logo koyulmasını istemedik. Bizim için önemli olan çadıra ihtiyacı olanın o çadıra kavuşmasıydı.Veren önemli değildi.Yani reklam bizce önemli değildi.çünkü o reklama ihtiyacımız yoktu.Bizim için o insanın çadır ihtiyacı giderildimi giderildi. BU yeter .Dediğim gibi biz insan odaklı çalışan bir hizmet klübüyüz.Deprem bölhemize bunların haricinde yapılması gereke tüm yardımları yapıyoruz ve yapmayada devam edeceğiz.Bu kapsamda eylül ayında Adıyaman'da bir okulumuzu faaileyete geçiriyoruz. Önceki gafta yaptığımız toplantıda deprem bölgesinde bir kent oluşturmak üzere harekete geçtik.Bu projemizde uluslararası Rotary klüplerininde  bize büyük katkıları oldu.Milyonlarca dolar bağışları oldu.Bu baışlarda ve harcamalarımızda yine uluslarası bağımsız denetçiler tarafından denetlendi.Zaten bu denetimleri biz istiyoruz.

Bölgemizde bulunan 100 Rotary klübün hepsi birbirinden bağımsız çalışır. Biz bölge olarak onlara sadece tavsiyede bulunuruz.Şunları yapabilirsiniz diye ama sonuçta tercih eden o klüplere aittir.

Rotary klüpler ilgili kamuoyunda bazen olumsuz görüşler olduğu görülmekte ve duylmaktadır.Şunun iyi bilinesini isterim.Türkiye'deki tüm Rotary klüpler devletin müsadesi ile kurulmuş ve İç İşleri bakalığı dernekler masasına bağlı ve onların denetimdeki kuruluşlardır.Bizim siyasi hiçbir görüşümüz yoktur.Biz eşitçilik.çeşitlilik ve kapsayılık konusunda tam uygulama yapan bir sivil toplum örgütüyüz.Dolayısıyla bizde insan ayrımıyoktur ve olamazda.Bölgemizdeki bir klübümüzün bana getirdiği bir üst geçit projesini reddettm. Bu orada bir üst geçit ihtiyacı olmadığı için değildi. Orada gerçekten çok acil bir üst geçite ihtiyaç vardı. Ama bana gelen projede yaşlılar ve engelli vatandaşlarımızı düşünmen yapılmış sadece normal insanlara göre düzenlenmiş bir projeydi.Amacımız insan odaklı hizmet ise her projemizi ve çalışmamızı bu anlamda yürütmeliyiz. Yani hazırladığımız projelerde  kapsamlı düşünmeliyiz.


Haber: Savaş TUTAK

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV