banner17
29 Mart 2024 Cuma

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

Deprem psikolojisi

YÜKSEL ERCAN

17 Şubat 2023 Cuma 08:44
Bu haber 218 kez okundu
 Deprem psikolojisi
Kahramanmaraş depremi üzerinden on gün geçti, 06 Şubat pazartesi sabahı meydana gelen deprem sonrası yaşananları tüm halkımız zaten sahip olduğu iletişim kanalları üzerinden takip ediyor.
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz, yaşadığı zaman zarfında 85 milyon inanımızın hayatını kaybedenlerin acılarını yüreklerinde taşıyacaklarını da bir kez daha buradan belirtmek istiyoruz.
Bu aşamadan sonra bilindiği gibi deprem yaralarının sarılmasına başlanacak, İlk aşamada çadırlarda devam eden hayat süreçte ikinci aşamada konteyner evlerde daha sonra da kalıcı konutlarda devam ettirilmeye çalışılacak.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları için hayat ister istemez bundan sonra da devam edecek, Yarın sabah itibarı ile yine kahvaltılar yapılacak, öğlen yemekleri için telaş başlayacak, akşam her türlü mutsuzluğa rağmen bir sofra etrafında toplanılacak.
Kendisini enkazdan kurtaranlar, depremde dışarıda olanlar bundan sonraki hayatlarına depremde kaybettiklerinden dolayı bir ömür boyu eksik dolaşacaklar.
Özellikle birinci derecedeki yakınlarını kaybedenler yapacakları her etkinlik sırasında kaybettiklerini hatırlayacaklar,
-Birlikte gittikleri düğünleri
-Yaş günlerini
-Evlilik etkinliklerini
-Beraber yaptıkları kır gezileri
-Çocuklarının okula başladıkları yada mezuniyet günlerini
bir an olsun akıllarından çıkartamayacaklar.
Bizim burada aklımıza gelen ama daha yüzlercesini unuttuğumuz hatıralar ile yaşamak durumunda kalanların psikolojilerinin nasıl düzeltileceğini daha doğrusu nasıl korunacakları ile ilgili bir sürecin başlangıcındayız.
Bu tür acıların özellikle evlatlarını kaybeden anne-babaların yaşadıkları zaman zarfında acılarını unutmaları asla mümkün değil, işte burada psikologlara önemli görevler düşüyor.
Konu ile ilgili görevliler depremde yakınlarını kaybedenlerin yanından bir olsun ayrılmamalıdır, onların elini bırakmadan, yaşayacakları travmaların önüne geçebilmek adına seferber olmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Depremde yakınlarını kaybedenlerin durumunu ne kadar anlatsak zor ancak bu aşamadan sonra yaraların sarılması adına verilecek psikolojik destek bir nebze olsun acılara ortak olacaktır.
    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV