banner17
28 Mart 2024 Perşembe

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

İktidar olmak.

Yüksel Ercan

12 Ocak 2023 Perşembe 10:43
Bu haber 231 kez okundu
 İktidar olmak.
İktidar kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Arapça dilinden Türkçe'mize geçen İktidar
“- Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret
- Bir işi başarabilme yetki ve yeteneği
- Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi
- Bu yetkiyi elinde bulunduran kişi ve kuruluşlar”

olarak tanımlanabilir.

Dünya var oldu olalı hemen her alanda kişi yada kişiler önce iktidarı ele geçirmek sonrada ele geçirdiği iktidarı olabildiğince elinde tutmanın yollarını arıyor.

Bizim ülkemizde “İktidar” denildiğinde daha çok akıllara siyaset gelir, Seçim öncesi kurulan ve kendisini seçmene anlatabildiği takdirde iktidara gelen siyasi parti yada partiler yukarıda da belirttiğimiz gibi eline geçirdiği iktidarı uzun yıllar muhafaza etmeye çalışıyor.

Türkiye’de siyaseten uzun yıllar iktidar denildiğinde akıllara ilk önce 

-Adnan Menderes

- Süleyman Demirel

-Turgut Özal

 ve şimdi de Recep Tayyip Erdoğan’ın 

kurduğu partiler geliyor.

03 kasım 2002 tarihine gelinceye kadar var olan siyasi partiler en azla bilemediniz iki dönem iktidarda kaldıklarından işin doğrusu vatandaş “İktidar ne işe yarar, iktidarın gücünden nasıl faydalanırız.?” sorusuna cevap vermekte zorlanıyorlardı.

03 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelen AK parti o günden bu tarihe kadar iktidarını devam ettiriyor, her ne kadar 31 mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimde uzun yıllar yönettiği şehir belediyelerini muhalefete kaptırmış olsa da ülke yönetimi şu an AK Partide

AK Partinin iktidarını 20 yıldan fazla devam ettirmesi şu an mayıs yada haziran ayında yapılacak olan genel seçime katılacak siyasi parti mensuplarının iştahını da kabartmaya yetiyor da artıyor.

Hal böyle olunca muhalefet partilerinin tamamının genel merkez yöneticileri, İl yöneticileri, ilçe yöneticileri seçim öncesi önce milletvekili aday adaylığı için başvuru yapmak sonra da seçilebilecek sıralamalardan birisine ulaşmak için gün sayıyorlar.

AK Partinin genelde ve yerelde uzun yıllar süren iktidarında var olan kadrolaşma ister istemez iktidarın insan hayatında ne kadar önemli olduğunun da en önemli göstergesi.

Bir siyasi parti uzun yıllar iktidarda kalınca ister istemez ülke genelinde var olan STK’lar, Sendikalar, spor kulüpleri hatta ve hatta köy dernekleri bile iktidar partisine yakın duran kişi yada kişiler tarafından yönetilmeye başlanıyor.

Muhtemelen mayıs ayında yapılacak olan genel seçimde başarılı olan siyasi partilerin kavuşacağı iktidarda ne kadar kalacağını bilmek şimdiden zor ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi uzun süren iktidarlarda bürokrasi de STK’larda ister istemez değişime uğrayacak gibi duruyor.

AK Parti 84 milyon vatandaşa iktidarın ne kadar kıymetli olduğunu ayan beyan gösterdi, ondandır şu sıra yüzde birler ile anılan siyasi partilerin mensuplarının da kendilerini iktidarda gördükleri.

Kaldı beş ay , bakalım ne olacak.?

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV