banner17
29 Mart 2024 Cuma

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

"KULLAN AT” MODASI

Elif Kılıç

17 Ocak 2023 Salı 08:14
Bu haber 245 kez okundu
Son yıllarda alışveriş ihtiyacı belirleyip  satın alma davranışı yerine trend döngülerindeki değişim hızı artmış, üretimi etkilenmiş, beraberinde doğaya ve hayvanlara zarar veren, işçileri sömüren ve tasarımcıları hak kaybına uğratan bir düzen gelmiştir. Hızlı moda, dönemsel olarak değişen trendlere bağlı olarak “popüler” olan giyim ürünlerinin ihtiyaç gözetmeksizin sunulması ve tüketiciler tarafından bu doğrultuda satın alınması anlamına geliyor.
. Kıyafetlerin üretimi için gereken yün ve derilerin tedarik süreçleri, dokunması ve satışı daha fazla emek ve zaman gerektiriyordu. İnsanlar çoğunlukla ellerindekileri yenilemek için mevsim geçişlerinde ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapıyorlardı. Günümüzde ise hızlı moda markaları ‘’mikro sezon’’ olarak adlandırdığımız koleksiyonlarını her hafta çıkarıyorlar ve bu da aynı üretim aşamalarından geçen kısa ömürlü ürünler için yılda 52 kere su, ham madde ve elektrik israfı anlamına geliyor. 
Sanayi devrimi ile değişen üretim şekli, hızın artması tedarik zincirlerini de etkiledi. Üreticiler yalnızca kazanç sağlamak için ‘’daha fazla ve daha hızlı’’ üretim yapmaya başladılar. Bunun sonucunda üretilen kıyafetlerin kalitesi düşmeye başladı ve bu da beraberinde tüketicinin yeniden alışveriş yapmasını gerektiren döngüyü doğurdu.  Zincirdeki bu ‘’aciliyet’’ ürünlerin daha ucuza üretilip daha ucuza satıldığı ve tüketicilerin de daha kısa aralıklar alışveriş yaptığı ‘’Fast Fashion’’ yani hızlı moda akımını oluşturdu. 
Modanın hız kazanması ve tüketim alışkanlıklarının değişimi, tekstil sektörünün bugün olduğu hacme sahip olmasını sağladı. Bugün, tekstil sektörü üretimde kullandığı kaynaklarla dünyamıza en çok zarar veren alanların başında geliyor.Hızlı moda, daha ucuz  üretim için zararlı tekstil malzemeleri ve boyalarının kullanılmasu, kötü niteliksiz ham madde seçilmeesi, geleneksel hammadde üretimi için yoğun su ve haşere ilaçları kullanımı, atık maddelerin denize dökülmesi ile besin zincirine zarar verilmedi, fosil yakıtlarının kullanımı şeklinde zararlara neden oluyor.Hızlı modanın 
rekabet giderek artarken üreticilerin  bir kısmı işçiler için  tehlikeli ortamlarda, insan haklarına uymayan şartlarda düşük ücretler ile çalıştırılıyorlar. Hızlı moda trendinin bir diğer etkisi ise tasarımcı haklarında karşımıza çıkıyor. Son yıllarda tasarımcılar seri üretim yapan markaların kendi tasarımlarını kullandıklarını iddia ederek hukuki süreç başlatıyorlar. Ancak hukuk sistemlerinin hızı, ne yazık ki üretimi yakalayamıyor ve hak kayıplarının önüne geçmek zorlaşıyor.
    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV