banner17
15 Eylül 2024 Pazar

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

Nevruz/Bahar Bayramı Kutlu ve Mutlu olsun

Nejla BILGIN

23 Mart 2023 Perşembe 08:34
Bu haber 2270 kez okundu
 Nevruz/Bahar Bayramı Kutlu ve Mutlu olsun
Baharın gelişi ve dostluğun müjdeleyicisi şeklinde nitelendirilen ve her yıl Dünya genelinde çeşitli şenlikler eşliğinde karşılanan Nevruz Bayramı kutlu olsun. 
Dünya genelinde ve ağırlıklı olarak Anadolu ve Orta Asya medeniyetleri tarafından, baharın gelişi ve dostluğun müjdeleyicisi adı altında kutlanan Nevruz, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli yöresel etkinliklerle kutlandı.
Her kültürün kendine has geleneklerinin yansıtılacağı Nevruz Bayramı 21 Mart 2018 tarihine denk gelmektedir. Yeni gün veya gün ışığı anlamına gelen Nevruz gününe özel geleneksel kıyafetler giyilip yörelere ait danslar gerçekleştirilerek coşkuyla kutlanır. 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen Nevruz, ülkemizde de bu yıl birbirinden farklı etkinlikler eşliğinde kutlandı. Nevruz kültürünün eski dönemlerden beri vazgeçilmez alışkanlığı olan, etkinliğin gerçekleştirileceği alana Nevruz ateşi yakılıp ve üzerinden atlandı.  Kültürel bir bayram Nevruz Bayramı'na ilişkin merak edilen ayrıntılar.
NEVRUZ NEDİR?
 Nevruz kelimesinin aslı eski Farsçadan gelir. Yeni anlamındaki nev-ruz, gün ışığı ve  yeni gün anlamındaki kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Anlamı "yeni gün/günışığı"dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır.
NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANIR?
Nevruz Bayramı, medeniyetler arasında farklı zaman dilimlerinde kutlanmaktadır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen 22 Mart veya 23 Mart'ta kutlanmaktadır. Astrolojik olarak ise Nevruz günü olan 21 Mart, burçlar çizelgesinde ilk sırada yer alan Koç burcunun başlangıç gününe denk gelir.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl kutlanan Türk bayramıdır.
Yaklaşık 3000 yıldır kutlanan Nevruz Bayramı'nı 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu  kabul etmiştir ve Dünya Nevruz Bayramı olarak kayıtlarına geçirmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, bu özel günü Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi'ne almıştır.
NEVRUZ NEDEN KUTLANIR
Orta Asya'dan Balkanlara kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyada yaşayan insanlar tarafından farklı şekillerde kutlanmaktadır. Nevruz, her milettin kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye, doğa yeniden uyanmaya başlar. Bu ise bahar mevsiminin gelişinin habercisidir. Tüm bunlar sayesinde 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak benimsenmiş ve yeni gününün gelişi olarak bayram olarak kabul edilmiş ve kutlanılmaya başlamıştır.
Nevruz günü Yapılmaması gerekenler:
evden para vermezler, borç ödemezler, komşuya elek vermezler, mum yakmazlar,
mum yanıyorsa bitmeden yarım söndürmezler, evden ateş, kibrit gibi yanıcı şeyler vermezler, evdeki ocaktaki ateş o gün hiç söndürülmez, evden ekmek vermezler, erkenden yatmazlar.
Çocukluğumdan beri Nevruz bayramını severim o gün yenen boyalı yumurtanın ve yeşil soğanın, kavrulan helvanın tadı damağımda biryerlerde saklı kaldı. Her yıl ateşten atlarım ve keyifle yapılan bu küçük ritüellerin bana mutluluk verdiğini ve Nevruz gününün insanlara huzur verdiğini düşünürüm.
Nevruz/Bahar Bayramınız kutlu ve yaşadığınız hayatlar mutlu, gelecek günler umutlu olsun.
    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV