banner17
18 Nisan 2024 Perşembe

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

her şey fani devlet bakidir.

AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından Türk Kızılay’ı, afetzedelere ve bölgede çalışan tüm ekiplere geniş çaplı bir insani yardım çalışması başlatmıştır” dedi.

23 Mart 2023 Perşembe 08:29
Bu haber 1168 kez okundu
her şey fani devlet bakidir.

 Kızılay’ın bölgedeki çalışmalarını anlatan Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Deprem anından bugüne kadar afet bölgesindeki depremzedelere hizmet için toplam 2.027 personel ve 32.721 gönüllü ve afet bölgesi dışına tahliye edilen vatandaşlarımıza hizmet için de 798 personel ve 12.865 gönüllü olmak üzere toplam 48.411 Kızılaycı ile asrın felaketinin yaralarını sarmaya çalışmıştır.

Bununla beraber Kızılay ve AFAD, depremin ardından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Kızılay Afet Müdahale Planını devreye alarak Ankara ve etkilenen tüm illerde Afet Kriz Komuta Merkezlerini oluşturmuştur.

Tarihin en büyük afetlerinden biri olan bu depremlerde yaraların sarılması amacıyla uluslararası insani yardım organizasyonlarını da harekete geçirdik ve Türk Kızılay koordinasyonunda üst düzey temsilcilerin katılımıyla uluslararası insani yardımların planlamasıyla ilgili olarak bir dizi toplantı da gerçekleştirilmiştir.

Kızılay, afetin hemen ardından kan temini ile başlattığı sağlık desteğini bölgeye gönderdiği mobil sağlık araçları ile sürdürmeye devam etmektedir.

Depremin ardından yurt genelinde kan bağışı seferberliği başlatılmış ve 100 bini aşkın insanın yaralandığı depremlerde ihtiyaç duyulan tüm hastanelere acil kan ve plazma ihtiyacını karşılamak üzere 413.945 kan bileşeni sevk etmiştir.

Özellikle kırsal kesimde depremzedelerin birinci basamak sağlık hizmetleri alabilmeleri için 8 mobil sağlık aracı görev yapmaktadır. Bu mobil ekipler tarafından afet bölgesinde yaklaşık 20 bin afetzedeye sağlık desteği sağlanmıştır.

Bir hastane gibi tam donanımlı olan mobil sağlık araçları içerisinde; muayenenin yanı sıra kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapabilen mobil sağlık araçları yer almaktadır. Ayrıca iki hekim, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunmaktadır.

Mobil sağlık araçları afetin ilk anından 10 Mart 2023 tarihine kadar toplamda 7.952 kişiyi muayene, 12.307 kişiye ise ücretsiz ilaç dağıtımı gerçekleştirmiştir.

Bununla birlikte Kızılay, köy köy, belde belde dolaşarak evde sağlık hizmeti alması gereken afetzedelere de sağlık hizmeti sunulmaktadır.

Böylece 210 hastaya evde sağlık hizmeti sunulmuş, şeker hastalığından uzuvlarını kaybetmiş afetzedeler ile yaşlı ve dışarı çıkamayan afetzedelere sağlık hizmeti verilirken ihtiyacı olanlara tekerlekli sandalye gibi sosyal yardımlarda hızlıca ulaştırılmaktadır.

Kızılay, sağlık hizmetlerinin yanı sıra iaşe ve ibate, psiko-sosyal hizmetlerini de deprem bölgesine seferber etmiştir.

İstanbul, İncirlik, Şakirpaşa ve Gaziantep Havalimanları ile toplamda 10 hava, deniz ve kara gümrüğüne Kızılay uluslararası yardım lojistik ekipleri sevk edilmiş, yardımların bölgeye hızlı ve güvenli akışı sağlanmıştır.

Deprem bölgesinde 13 lojistik merkezde 40 gün içerisinde 6.867 tır, kamyon ve lojistik aracı ile 93.073 ton insani yardım malzemesinin kabul ve sevki Kızılay tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kızılay, deprem bölgesinde günlük 994.887 öğün yemek kapasitesine ilaveten 800’ü aşkın paydaş ile birlikte şimdiye kadar 70 ilçe ve 1.294 noktada yerleştirdiği 350 seyyar mutfak ile 175 milyon öğün yemek ile 100 milyonu aşkın kumanya, çorba, ikram ve içecek servisi yaparak depremzedelerin hizmetindedir, yanındadır. Afetzedeler için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Kızılay Koordinesindeki Afet Beslenme Platformu üyeleriyle birlikte afetin 33.Gününde; 5 aşevi, 86 ikram aracı, 361 mobil mutfak, 47 mobil fırın, 22 sahra mutfak ile köylere de sıcak yemek taşımaktadır.

Bugüne kadar günde 3 öğün olmak üzere yaklaşık 131 Milyon kişiye beslenme desteği sağlanmıştır.

Ayrıca vatandaşların gıda ve tüketim ürünlerine daha kolay ulaşabilmesi için Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep’te toplamda 13 sosyal market hizmete açılmıştır. İlk günden itibaren yaklaşık 196 bin (195.686) afetzede yararlanıp ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Yine Kızılay, afetzedelere 70 Milyon değerinde Alışveriş Kartı’nı belirlenen hususlar çerçevesinde Türk Kızılay İl Merkez Şubeleri tarafından dağıtmaya devam etmektedir.

60.000 hane için şubelerimize 500 ‘er TL’lik nakit alışveriş kartları ulaştırılmış ve ilave 100.000 haneye yönelik nakit destek planlaması yapılmaktadır.

Kahramanmaraş depreminin ardından Kızılay, beslenme ve temel ihtiyaç maddeleri desteğinin yanı sıra depremden etkilenen afetzedelere yönelik psiko-sosyal yardım faaliyetlerini de artırarak devam etmektedir.

Afetzedelerin, afetin meydana getirdiği travmaları atlatmasına yardımcı olmaları amacıyla başta psikologlar olmak üzere Kızılay’ın 5 bine yakın sosyal çalışma görevlileri saha da hizmet vermektedir.

Psiko-sosyal destek ekipleri, afet bölgesinde depremin birinci ayı itibariyle;

Adıyaman 3, Gaziantep 2, Hatay 1, İskenderun 1, Kahramanmaraş 3, Malatya 1, Osmaniye 1 olmak üzere toplam 12 psiko-sosyal destek çadırı,

Hatay ve İskenderun’da 2 Mobil Destek Çadırı,

Adıyaman ve Kahramanmaraş 2 Mobil Çocuk Dostu Alanı ile 7 ilde toplam 55.813 afetzedeye afet travmasının etkilerini azaltmaya yönelik grup çalışmaları, ihtiyaç halinde uzman klinik görüşmeleri ve psikolojik ilk yardım görüşmeleri olmak üzere psiko-sosyal destek hizmeti sunulmuştur.

Kızılay, Yaraları Birlikte Saralım Kampanyası ile 3.682.373 bireysel, 7.118 Kurumsal 1.952.064.931 TL nakdi, 1.203.385.702 TL ayni ve 2.248.395.280 TL taahhüt olmak üzere toplamda 5.403.845.913 TL tutarında hayırsever bağışçılardan depremzedelere destek sağlamıştır.

Sonuç olarak; reklamı biten, kinini-nefretini kusan, devlete, hükümete, Cumhurbaşkanına iftira atanlar, fildişi kulelerine döndüler.

Yeni tezviratlarını, yeni yalanlarını hazırlama peşindeler.

Geriye iftira attıkları Mehmetçiğimiz, polislerimiz, AFAD'ımız, devlet kurumlarımız, devlet görevlilerimiz, Kızılay’ımız kaldı.

Yani herkes, her şey fani devlet bakidir.

Sağcısı- solcusu, askeri-sivili, Alevi’si- Sünni’si, türkü- kürdü bir olacağız, beraber olacağız ki, iri olalım, diri olalım.

Tüm ülkemizi hüzüne boğan bu felaketten geriye kalan yaraları sarmak, acıları bir nebze olsun dindirmek ve normal hayata tekrar adaptasyonlarının sağlanması amacıyla kişisel hırslarınızı, çıkar çatışmalarınızı, tartışmalarınızı bir kenara bırakıp milletimiz ile hemhal olmaya davet ediyor, bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan Nevruz Bayramınızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV