banner17
28 Nisan 2024 Pazar

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 175. Yıl Dönümü Kutlu Olsun”

Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün: “Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz” dedi.

21 Mart 2023 Salı 08:40
Bu haber 1230 kez okundu
Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 175. Yıl Dönümü Kutlu Olsun”

 Başkan Ölgün konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “1838 yılında, II. Mahmut döneminde çocukların ‘rüşt’ (erginlik) yaşına kadar okuyabilmeleri için ortaokul düzeyinde rüştiyeler açılmış, çocuklar ergenlik yaşına kadar bu okullarda öğrenim görmüşlerdir. 16 Mart 1848 tarihinde rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere üç yıl süreli “Darül Muallimin-i Rüşdi” adını taşıyan okullar kurulmuştur. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve her yıl 16 Mart tarihi, Türkiye’de öğretmen yetiştirme politikalarının temeli olması nedeniyle kutlanmaktadır.”

Öğretmenlik Mesleğinin Uzun Yıllar Değerli Ve Saygı Duyulan Bir Meslek Olmasını Sağlamıştır

Başkan Ölgün açıklamasının devamında: “1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, öğretmenlerin yükseköğrenim görmeleri zorunluluğunu getirmiştir. İlkokullara sınıf öğretmeni yetiştirilmesi için 1974-1975 öğretim yılından itibaren ilk öğretmen okullarının bir kısmında iki yıllık eğitim enstitüleri açılmıştır. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık eğitim enstitüleri eğitim yüksekokuluna dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır.

Eğitim yüksekokullarının süresi 1989-1990 öğretim yılından itibaren dört yıla çıkarılmış ve eğitim yüksekokullarının bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar “Sınıf Öğretmenliği Bölümü”ne dönüştürülmüştür. Günümüzde öğretmen yetiştirme konusunda “Nitelikli eğitim, nitelikli öğretmenle mümkündür” anlayışıyla uyuşmayan uygulamalar ve yaşanan sorunlar, geçmişte öğretmen yetiştirme konusunda uygulanmış başarılı modelleri hatırlamayı gerektirmektedir.

Geçtiğimiz 21 yıl içinde öğretmenlik mesleği ve eğitim emekçilerinin emeği daha önce hiç olmadığı kadar değersizleştirilmiştir. Son olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi ile öğretmenlik mesleği piyasacı bir anlayışla ele alınarak rekabetçi bir anlayışla yeniden düzenlenmiştir.

Dünyanın hiçbir ülkesinde öğretmenin ve öğretmenlik mesleğinin değerini, öğretmenlerin emeğini yok sayan eğitim yönetimi görmek mümkün değildir. Öğretmenlik mesleğinin uzun yıllar değerli ve saygı duyulan bir meslek olarak kabul edilmesinde öğretmen okullarının ve bu okullardaki eğitim felsefesinin payı büyüktür.

Eğitimde güvencesiz istihdam uygulamalarının artması, öğretmen alımlarının mülakatla yapılmaya başlanması ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yarım milyonu aşan ataması yapılmayan öğretmen sorunu sürmektedir. Öğretmen alımında, istihdamında ve idareci görevlendirmesinde kayırmacılığın ve kadrolaşmanın belirleyici olması eğitimin niteliğinin daha da bozulmasına neden olmuştur.

Türkiye’de eğitimin ve öğretmen yetiştirme sisteminin yaratılmasında ve sürdürülmesinde önemli yerleri olan öğretmen okulları ve Köy Enstitüleri gibi deneyimler yok sayıldıkça yaşanan sorunların artarak sürmesi kaçınılmazdır. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, haksızlıklara rağmen “nitelikli eğitim için, nitelikli öğretmen” anlayışını hayata geçirmek, Eğitim Sen’in ve yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisinin öncelikli görevleri arasındadır.

Eğitim Sen olarak, öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyor, öğretmen okulları geleneğinin yarattığı ilke ve değerleri savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”  diye konuştu.

 

 

 

 

Depremzedelerin Yardımına Koşan İmam Hatip Lisesine Teşekkür

Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen ve Suluova İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Davu, deprem sonrası Adıyaman'daki kardeş okullarına bir tır yardım malzemesi götürerek yaralarını sarmaya çalışan İlçe Şehit Osman Karakuş Proje Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret etti.

 

Şehit Osman Karakuş İmam Hatip Lisesi okul idaresi, öğretmenleri ve öğrencileri Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaşanan deprem öncesinde Adıyaman Proje İmam Hatip Lisesine 2022 yılı Ekim ayında akademik inceleme gezisi düzenlemiş ve bu okul ile iş birliği yapılarak iki okul arasında kardeş okul projesi başlatılmıştı.

Asrın felaketi depremin yaşanmasından sonra ise Suluova Şehit Osman Karakuş Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi; Adıyaman’daki kardeş okulları başta olmak üzere deprem bölgesi için yardım çalışması başlattı. Kısa sürede topladıkları 1 tır yardım malzemesini okul idaresi, öğretmen, öğrenci, veli ve mezunlarıyla birlikte Adıyaman'daki deprem bölgesine götürdü. Öğretmen, aşçı, veli ve öğrencilerden oluşan okulun gönüllü ekibi; Adıyaman Proje İmam Hatip Lisesi bahçesinde, topladıkları yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine teslim ederek acılarını paylaştı.

Suluova Şehit Osman Karakuş Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi ayrıca, AFAD koordinesinde Suluova'da toplanan 25 ton kömürün, 40 sobanın ve 3 çadırın bulunduğu 3 Tırlık malzemeyi de Adıyaman'da karşılayarak ihtiyaç sahiplerine kimi zaman köy köy, mahalle mahalle dolaşarak dağıtımını yaptı.

Suluova Şehit Osman Karakuş Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi, ayrıca "Sıcak bir çorba katkımız olsun" düşüncesiyle Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ikinci mobil mutfağı afet bölgesi Adıyaman'daki depremzede vatandaşlarımızın hizmetine sunarak sıcak yemek ikramında bulundu.

Depremin ilk gününden itibaren Adıyaman'da koordinasyonu sağlamak ve yardım ekiplerine destek olmak amacıyla görev alan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, Adıyaman'da yaptıkları örnek teşkil eden çalışmaları ve yardım faaliyetleri dolayısıyla Suluova Şehit Osman Karakuş Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne teşekkür etti.

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV