banner17
24 Nisan 2024 Çarşamba

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

4 milyon TL destek sağlandı.

Amasya’da kadın kooperatif sayısı 1’den 11’e çıkartıldı. Valilik öncülüğünde hayata geçen projelerle kadınların kurduğu kooperatiflere toplamda 4 milyon TL destek sağlandı.

30 Ocak 2023 Pazartesi 08:20
Bu haber 1340 kez okundu
4 milyon TL destek sağlandı.

 Kentteki kadın kooperatiflerin sadece yerel ve bölgesel değil, ulusal çapta da rekabet edebilir bir seviyeye gelmesi amaçlanıyor.

Kadın Kooperatiflerini ziyaret eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı, kadın kooperatiflerinin kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara satabilen bir hale geldi’ dedi.

KOOPERATİFLERİMİZİ HER ANLAMDA DESTEKLEMEYE, ONLARI TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ekonomik kalkınmada kadın kooperatiflerinin önemli bir rol oynayacağı kanaatinde olduğunu belirten Vali Masatlı; “Ülkemizin son 20 yılda yaşadığı büyük gelişim ve dönüşümün önemli bir ayağını da, kadınlarımızın eğitimi, meslek edindirilmesi ve istihdamı oluşturmaktadır.

Devletimiz tarafından yapılan yasal düzenlemeler, bakanlıklarımız tarafından geliştirilen projeler ile son yıllarda kadın girişimci sayısı hızla artmış, kadınlarımız bazı alanlarda yaptıkları çalışmalar ile sektörlere yön verir hale gelmiştir.

Kadın girişimciliğinin en güzel tezahürlerinden biri ise şüphesiz kadın kooperatifleridir. Kadın kooperatifçiliği son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve sosyal medya ile dijital satış platformlarının da etkisiyle, kooperatiflerimiz özellikle gıda sektöründe satış paylarını arttırmıştır.

Bizde, kadınlarımızın el emeği ile ürettikleri yöresel ve doğal ürünleri Türkiye’ye tanıtmak, bu ürünleri ekonomik değere dönüştürmek amacıyla; Valiliğimiz tarafından yapılan yoğun çalışmalar ile ilimizdeki kadın kooperatifi sayısını 1'den 11'e çıkardık.

Bu kurulum süreçlerine hazırlanırken ilk olarak; ilgili kaymakamlarımız ve diğer kurum müdürlerimizin de içerisinde yer aldığı bir komisyon kurulmuş ve sürdürülebilir olan, kendi ayakları üzerinde durabilecek kooperatifler kurulmasına özen gösterilmiştir. Kurulum aşamasından sonra da kooperatiflerimize sürekli destek olunmuş, çalışmaları takip edilmiş ve devlet destek ve hibelerinden en üst seviyede faydalanabilmeleri amacıyla kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda Valilik AB Proje Ofisi tarafından destek projeleri hazırlanmıştır.

Kooperatiflerimize ayrıca halihazırda kullanılmayan okul ve kamu binaları da tahsis edilmiş,Çiğdemlik Köyümüzde kurulan meyve kurutma tesisi de kadın kooperatiflerimizin kullanımına sunulmuştur.

Şu an itibarıyla kadın kooperatiflerimiz kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara satabilen bir hale gelmiştir.

Kooperatiflerimize yönelik çok önemli bir desteğimiz de Amasya'mızda başlattığımız coğrafi işaret atağında, kooperatiflerimizin üretebileceği ürünlere öncelik vermemizdir. Coğrafi işaretli ürünler bildiğiniz gibi özellikle yurt dışı pazarlarda büyük talep görmektedir.

Bu yıl ayrıca Valiliğimiz tarafından hazırlanan, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi de DOKAP tarafından kabul edilmiştir.

2,5 Milyon TL bütçeli proje ile Amasya ili merkez ve ilçelerinde kadın istihdamının artırılması için kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesini sağlamak, kadınların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak ve il genelinde profesyonel yönetim, üretim ve pazarlama anlayışına sahip, iş birliği içerisinde çalışan, model bir kooperatifçilik sisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje ile kadın kooperatiflerimize mantı işleme tesisi, süt işleme tesisi, bakliyat eleme tesisi, unlu mamuller tesisi, meyve ve sebze kurutma tesisi desteği sağlanarak üretim kapasitelerinin artması sağlanmıştır.

Yapılan tüm bu çalışmalar ile Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdaresi, DOKAP ve OKA tarafından kooperatiflerimize sağlanan toplam destek miktarı ise4 milyon 150 bin TL’ye ulaşmıştır.

Bizler kooperatiflerimizin sadece yerel ve bölgesel değil, ulusal çapta da rekabet edebilir bir seviyeye gelmesini amaçlıyoruz.

Ekonomik kalkınmada kadın kooperatiflerinin önemli bir rol oynayacağı kanaatindeyim. Bundan sonraki süreçte de kooperatiflerimizi her anlamda desteklemeye, onları teşvik etmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle kadınlarımızın eğitimi, iş hayatına atılmaları ve kadın kooperatifçiliğin gelişmesine yönelik çalışmalara liderlik eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bu projeleri himaye eden Değerli Eşleri Emine Erdoğan Hanımefendiye Amasya halkı adına şükranlarımı sunuyorum’ifadelerini kullandı.

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV