banner17
29 Mart 2024 Cuma

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

CHP İKTİDARINDA TÜRKİYE RAHAT BİR NEFES ALACAK

24. Dönem CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Amasya il ve ilçelerine yönelik gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası gözlemleri basınla paylaştı. Halkın her kesiminin ortak şikayetinin enflasyon ve yaşadığı derin ekonomik bunalım olduğunu belirtti.

13 Haziran 2022 Pazartesi 09:58
Bu haber 398 kez okundu
  CHP İKTİDARINDA TÜRKİYE  RAHAT BİR NEFES ALACAK

Her hafta yaptığımız onlarca ziyaret sonrasında nereye gidersek gidelim, kime sorarsak soralım herkesin ortak şikayeti enflasyon ve yaşadığı derin ekonomik bunalım olduğunu gazetemiz ziyaretinde belirten 24. Dönem CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal; Sözümüz söz; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında,Çiftçiye mazotu gübreyi ÖTV’siz vereceğiz,Aile destekleri sigortasıyla hiç bir çocuk yatağa aç girmeyecek, Emekliye yılda iki kez 1100 lira olarak verilen bayram ikramiyesi en az asgari ücret kadar olacak, çiftçinin ,emeklinin, esnafın, işçinin, memurun , öğrencinin Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yüzü gülecek, Türkiye rahat bir nefes alacak"dedi.24. Dönem CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal açıklamalarında; "Çiftçi girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zarar etmekten, esnaf son 5-6 ayda iğneden ipliğe gelen 2-3 katı zam sonrası cirosunun ve maliyetlerinin yükseldiği ancak kazancının yarıdan fazla düştüğünden şikayetçi.Gittiğimiz her ilçede, uğradığımız her işyeri ve evde Cumhurbaşkanının ‘Kazanıyorsunuz ve şükretmiyorsunuz, ülkede kriz mıriz yok herkes halinden memnun’ sözünü hatırlattığımızda bir çiftçimiz ‘Kredi kartım dolu, mazot alıp tarlamı sürmek, gübre alıp mahsülüme atmak için eşten dosttan borç alıyorum, borçlarımı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Akşam başımı yastığa koyduğumda ben uyuyamıyorum çiftçinin neredeyse tamamı benim durumumda. Biz bu durumdayken acaba Cumhurbaşkanı başını yastığa koyduğunda rahat uyuyabiliyor mu onu çok merak ediyorum’ diyor. Her yıl şeker pancarı ekimi yaptığını söyleyen başka bir çiftçimiz ‘ şeker pancarında kota uygulamasının başlamasıyla ekimimi kademeli olarak azalttım, ekiyorum ama 15-20 dönüm. Kota çıkmadan önce 250-300 dönüm şeker pancarı ekerdik. Uygulanan tarım ve fiyat politikaları bizi toprağa küstürdü’ diyor. Bölgemizde bulunan şeker fabrikası yıllık 700 bin ton şeker pancarı işleme kapasitesine sahipken bu yıl 200-250 bin ton pancarı çiftçiye zorla ektirdi. Fabrika sadece 40 gün üretim yaptı. En az 6 ay çalışması gereken fabrika yaklaşık 2 ayda üretimi tamamladı. 6 ay önce 200-220 lira olan  50 kg şekerin fiyatı bugün 1200-1300 lira civarında. Sebebi sizce de açık değil mi?

Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ derken çiftçinin sanayi ve ekonominin can damarı olduğunu vurgulamıştır.

Bugün gelinen noktada açıkça ortaya çıkmıştır ki çiftçi üretmese en ileri teknoloji sanayii tesislerinde olsa üretemezsin.

Çiftçi kazanacak ki esnaf kazanacak, fabrikalarımızın çarkları dönecek ekonomimiz kalkınacak.

Bugün tarımda yaşanan dışa bağımlılık gıda krizini doğurmuş, ithalat enflasyonu patlatmıştır.

 Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden sonra buğday ve ayçiçek üretiminde ne kadar geri kaldığımız, bu iki ülkeye tarım ürünlerinde ne kadar göbek bağıyla bağlandığımız gün yüzüne çıkmıştır. İktidar Ukrayna’dan ülkemize bir gıda koridoru açmak için şuan Rusya’ya yalvarma derecesine gelmiştir.

Halen kendi çiftçisini desteklememekte inat eden bir iktidar var.

Borçlarını ödemekte güçlük çeken Amasyalı çiftçimiz son bir iki haftada bazı köylerimizde yaşanan dolu afetiyle ürünü büyük oranda zarar görmüş, hasat zamanı borçlarımı nasıl ödeyeceğim endişesiyle kara kara düşünmeye başlamıştır.

Geçtiğimiz hafta açıklanan TMO buğday alım fiyatları sonrasında çiftçimiz yeni bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Mazot fiyatı 21 lira civarındayken çiftçi ‘buğday kilogram fiyatı 7 liranın altında olursa zarar ederiz. 7 lira bizim maliyetimizi karşılar’ demişti. Bugün yaşanan süreçte mazot litre fiyatı 30 liraya yaklaşmış çiftçimiz şuan buğday kilogram fiyatı 10 lira olursa benim maliyetim ancak karşılanıyor diyor. Ülkenin gerçeklerinden bu kadar uzak; geçinemiyorum diyen işçiye, zarar ediyorum diyen çiftçiye, batıyorum diyen esnafa kulağını tıkayan gözlerini kapayan başka bir hükümet gelmemiştir.

Son günlerde akaryakıt fiyatlarına gelen fahiş zamlar sonrasında otobüs firmaları, kamyoncular, dolmuş, taksi esnafı ve servis taşımacılığı yapanlar isyan ediyor. Bugün verdiğimiz taşıma fiyatlarıyla yarın zarar ediyoruz diyor. Amasya’da ziyaret ettiğimiz bir otobüs firmasında işletmeci ‘geçen yıl otobüsün deposu 2500 liraya doluyordu şimdi 10 bin liraya dolmuyor. Bu maliyetlerle ayakta durmamız imkansız’ diyor.

Kısacası nereye gitsek insanımız geçim sıkıntısı çekiyor, hayatından memnun değil. Ama bu böyle sürüp gitmeyecek"dedi.

 

 

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV