banner17
25 Nisan 2024 Perşembe

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

DMO ZARARA UĞRATILDI

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Devlet Malzeme Ofisi’nde yöneticilerin beceriksizce davrandığını ve kurumu zarara uğrattığını söyledi.

18 Şubat 2021 Perşembe 10:09
Bu haber 2017 kez okundu
DMO ZARARA UĞRATILDI

 TBMM KİT Komisyonu'nda Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün hesapları görüşüldü. CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, komisyonda yaptığı konuşmada Devlet Malzeme Ofisi (DMO)’nun kiralık olarak aldığı yerlerle ilgili sorunları anlattı. Tuncer şunları söyledi: “Kurumun Basım İşletme Müdürlüğü faaliyetleri 1964 yılından beri Merdivenköy'de yürütülürken bu yer, Özelleştirme Yüksek Kurulunun ve kurumun kararıyla birlikte her nedense 2011'de Medeniyet Üniversitesine devrediliyor ve 2011'den beri kurum kendine bir türlü Basım İşletme Müdürlüğünün faaliyet göstereceği bir yer bulamıyor. İstanbul Merdivenköy'deki yer Medeniyet Üniversitesine devredilince Devlet Malzeme Ofisi Gebze'de bir yer kiralıyor, mülkiyeti bırakıyor, kiralık yere geçiyor ve burada yıllardır kira ödüyor. Daha sonra "Kendimize bir yer alalım ve buraya Basım İşletme Müdürlüğünün hem hizmet binalarını hem depolarını, her şeyini yapalım, faaliyetimizi burada yürütelim." diye kendilerine ait Afyonkarahisar, Kayseri, Tekirdağ, Isparta, Sivas, Konya, Samsun, Sakarya ve Ankara'da bulunan toplam 100 bin 620 metrekare arsa, bina, lojman, depo gibi müştemilattan oluşan yerleri Maliye Bakanlığıyla Çayırova'daki 195 bin 764 metrekarelik taşınmazla trampa ediyor. Yani, takas ediyor. Kâğıt üzerinden bakıldığında faydalı bir takas gibi çünkü parça parça bir sürü taşınmazı veriyorsunuz, bunun karşılığında 196 dönüme yakın tek bir yer alıyorsunuz. Ancak kurum burayı muhtemelen hiç görmeden, yerine hiç gidip bakmadan, fiilî ve fiziki bir keşif yapmadan almış olsa gerek ki sadece kadastro haritalarından ya da işte Google'dan bu yeri görüp almış olsa gerek ki bu yer alındıktan sonra buranın üzerinde Fatih Sultan Mehmet Otağı, Hünkâr Çeşmesi, namazgâh ve köprü olduğunu kurum görüyor.”

“Daha sonra da burası Kocaeli Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2010 tarihli kararıyla 1'inci koruma alanı ilân ediliyor ve koruma altına alınıyor. Yani kurum buraya bir çivi daha çakamaz duruma geliyor. Hâl böyle olunca kurum, tekrar Maliye Bakanlığına müracaat ediyor ve diyor ki: "Biz yetersizliğimizden, yönetemezliğimizden ve beceriksizliğimizden böyle bir hata yaptık, burayı başka bir yerle trampa yapalım ve biz trampa yapacağımız yeni yerde tekrar bu hizmet binalarımızı, depo alanlarımızı inşa edelim." Maliye Bakanlığı da bu öneriye sıcak bakıyor, o anda elinde olan İstanbul Kartal'daki 6 bin 772 metrekare taşınmazla burası trampa ediliyor.”

Devlet Malzeme Ofisi’nin bir kamu iktisadi teşekkülü olduğu taktirde ticaret hukukuna da tabii bir tüccar niteliğinde ve kamu adına çalışan bir ticari işletme niteliğinde olduğunu vurgulayan CHP’li Tuncer, “Dolayısıyla, ticaret hukukunda özünü bulan "basiretli tüccar" kelimesi Devlet Malzeme Ofisiyle de bire bir doğrudan ilişiklidir. "Basiretli tüccar" demek yaptığı iş ve işlemlerin ileriki zamanlarda nasıl sonuçlanacağını öngörebilmek demektir yani dağın ötesini, görünen yüzünü değil de diğer yüzünü de görebilmek demektir ama bu trampaya bakıldığında maalesef Devlet Malzeme Ofisinin, bırakın dağın öteki yüzünü henüz bu yüzünü bile göremediği anlaşılıyor. Yani, işte Tosya'ya pirince giderken evdeki bulgurdan da oluyor, kullanabileceği bir taşınmazı hiçbir şekilde tedarik edemiyor.” dedi.

DMO’nun Kartal'da, trampayla 6772 metrekare bir taşınmaz aldığını, buna karşılık 2011'den beri DMO’nun Gebze'de kiracı olduğunun altını çizen CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, “Bu kiracı olduğu yerde depo alanı yok. Depo alanı olmadığı için burada üretim yaptığı çalışmaları depolayacak imkânı yok. Bu sefer "Ne yapalım, olmadı haydi gidelim bir de depo kiralayalım." diyorlar ve yine Gebze'de Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde de depo kiralıyorlar ayrıca. 1 kiralık yer bulunurken de oluyor şimdi 2 kiralık yer. Bu depoda da işte hem kendi malzemelerini depolayacaklar hem de Yüksek Seçim Kurulunun filigranlı oy pusulalarını ve oy zarflarını muhafaza edecekler ama mevcut ilk kiraladıkları yer ile ikinci kiralanan depo arasında yaklaşık 15 kilometre civarında bir mesafe var. Bu sefer, kira haricinde DMO’nun sırtına nakliye, işçilik gibi birçok yük biniyor. Bu kiralanan yerler için 2016 ve 2017 yıllarında KDV hariç 4 milyon 472 bin lira kira ödenmiş. Bugün de muhtemelen hâlen bu kiralar artış göstererek ödenmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Çayırova'daki yeri devralırken DMO’nun hiç inceleme yapıp yapmadığını soran Tuncer, “Alınan yerlerde fiziki, fiilî keşifler yapılmış mı? Koruma Kurulunun gördüğü köprüyü, namazgâhı, otağı kurum niye görememiş? Gördüyse bir yerden garanti mi alındı da görmemezlikten gelindi? Yoksa "Nasıl olsa biz devlet kurumuyuz, bunu aşarız." diye çok basit bir düşünce içine mi girdiniz? Bu sorulara yanıt bekliyorum. Dolayısıyla, kurum yine bir beceriksizlik örneği göstererek ve yıllardır da kira ödeterek büyük bir zarara sebep olmuş ve olmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV