banner17
29 Mart 2024 Cuma

Saka'dan Cumhur İttifakına Tam Destek

İŞÇİLER BAYRAMINI HALAYLARLA KUTLADI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Merzifon Atatürk Anıtı önünde Demokrasi platformu öncülüğünde sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ve işçiler tarafından halaylarla çalan şarkılarla coşkuyla kutlandı, basın açıklaması yapıldı.

05 Mayıs 2022 Perşembe 09:12
Bu haber 302 kez okundu
  İŞÇİLER BAYRAMINI HALAYLARLA KUTLADI

"Ekonomik kriz, işsizlik, zamlar, pandemi derken ülkemizde insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor" denen basın açıklamasında; "

 Bu düzen toplumun işini, aşını geçimini ve sağlığını korumuyor, aksine tehdit ediyor. Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri ezdikçe eziyor.

Bu düzenin çarkları, zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuş. Bu düzenin çarkları sermayeye sömürecek ucuz emek, yağmalanacak doğa, talan edilecek kentler yaratmak üzere dönüyor.

Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, borçlarla, salgınla mücadele ederken AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını, bir avuç patrona ve ayrıcalıklı zümreye aktarıyor. Halk işe, ekmeğe, insanca bir yaşama olduğu kadar demokrasiye, adalete ve hukuka da aç.

Son olarak Gezi Davası kararlarında gördüğümüz hukuk garabeti ile aynı davadan 2 defa beraat etmiş sanıklara ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verildi. Bu karar ile AKP hükümeti kendisi gibi düşünmeyen, kendinden olmayan muhalif kesime göz dağı vermeyi amaçladı. Gezi isyanı bu ülkede her görüşten insanın doğasına, ağacına, çevresine sahip çıkmanın dışında yaşam alanlarına müdahale eden anlayışa karşı bir başkaldırıydı. Bu karar ile siyasi irade benim istediğim gibi düşünmeyen, benim istediğim gibi davranmayan herkesi demir parmaklıkların arkasına koyarım mesajı vermeye çalışıyor. Ancak şu unutulmamalıdır. Bizler nasıl gezide yaşam hakkımız, temiz çevre hakkımız, özgürlüklerimiz için mücadele ettiysek bu günde 1 Mayıs meydanlarından hukuksuz uygulamalara karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz.

AKP Hükümetinin uyguladığı ekonomi politikaları ile üretici köylüler toprağını ekemez hale getirildi. Önce ürünlere kota uygulamasıyla başlayan ve bizi dışa bağımlı hale getiren anlayış başta akaryakıt ve gübre gibi tarım girdilerinin fiyatlarını artırarak devam etti ve bu gün ülkenin dört bir yanında üretici köylüler tarlasını ekemez noktaya getirildi. Bununla da yetinmeyen hükümet banka ve tarım kredi kooperatiflerini borçlu olan köylüleri icra uygulaması ile yaşayamaz hale getirdi.

Ocak ayında asgari ücrete tarihi zam diye duyurdukları zam daha şubat ayında işçiler maaşını almadan eridi. Çünkü 1 Ocak günü elektrik  yüzde 127, doğal gaz yüzde 30 ları aşan oranlarda zamlanırken temel tüketim maddelerine yüzde 50 lerin üzerinde zam yapıldı. Artık bu ülkenin işçileri evine ekmek alamaz duruma gelmiştir.

Bütün bunlar yaşanırken itibardan tasarruf olmaz diye kendi lüks yaşamlarından taviz vermeyen yöneticiler adeta halkla dalga geçer gibi yaptıkları açıklamalarla ülkede yaşanan sefaleti görmezden gelmeye devam ediyorlar.

İşçisinden memuruna, üretici köylüsünden esnafına bütün bir halk adeta hayatta kalma savaşı veriyor. Tamda Ramazan Bayramının arifesine denk gelen 1 Mayıs günü halk açlığına, yoksulluğuna sefaletine isyan ederken akaryakıt ürünlerine gelen zamlardan dolayı bırakın memleketlerine gitmeyi  bayram alışverişi bile yapamıyor.

Bu düzen yurttaşların hakkını, hukukunu çiğniyor, adaletsizliği büyütüyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu düzenin devamı için demokrasinin son kırıntıları ortadan kaldırılıyor. Seçme ve seçilme hakkımıza dahi el uzatılıyor. Bu düzen mağdur ettiği milyonları bölüp parçalayarak ayakta kalıyor.

 Bu düzenin kışkırttığı cinsiyetçilik, ırkçılık ve göçmen düşmanlığı, mezhepçilik ve savaş politikaları ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor. Bu düzen böyle gitmez.

Halkı yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu düzen Türkiye’nin sırtında bir yüktür. 20 yıldır ülkeyi yönetenler ve tüm yetkileri tek kişide toplayanlar sorumluluktan kaçamaz. Ülkenin kanayan sorunlarını kendi dışındaki herkese ve her şeye bağlayan bir yönetim anlayışına artık yeter diyoruz.

AKP Hükümeti döneminde yoksulluk, işsizliğin yanında artan diğer bir sorunda kadına yönelik şiddet oldu. 20 yıllık AKP iktidarında yüzde 1400 artan kadına yönelik şiddet vakalarının en büyük nedeni  yöneticilerin kadınları ve kadın emeğini aşağılayan açıklamaları oldu. ‘Kadın kahkaha atamaz, eksik etek, kadının yeri evidir, en kutsal meslek anneliktir, hiç kadınla erkek eşit olur mu;’ gibi bizzat en yetkili ağızlardan yapılan açıklamalar kadına yönelik şiddetin en önemli nedeni oldu. Yine ceza yasalarında takım elbise giyene, iyi hal gösterene, namusumu temizledim diyene indirim gibi uygulamalarda bu artışın nedeni oldu.

AKP döneminde işçi hakları yönünden de tam bir hak kaybı dönemi yaşandı. Pandemi döneminde yasaklanan işçi çıkarmayı patronlar KOD 29 bahanesiyle aştı. KOD 29 işçinin ahlaki gerekçelerle iş akdinin fesih edilmesi anlamına geliyor. Yani işveren ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller kapsamında değerlendirerek pandemi bile olsa işten çıkarabiliyor. Bu dönemde işten çıkarmaların yüzde 80 i KOD 29 bahanesiyle gerçekleşti.

Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, tüm sömürülenler, yoksullaşanlar ve ezilenler olarak bu düzeni değiştirme, 84 milyonun insanca yaşayacağı bir ülkeyi inşa etme gücümüz var.  Halktan yana, emekten emekçilerden yana, üretenden ve ezilenden yana bir ülkeyi inşa etmek için bu gün 1 Mayıs meydanlarından haykırıyor ve siyasi iradeyi bizim taleplerimizi  duymaya davet ediyoruz.

Bu ülkenin kaynaklarını bir avuç sermayedara, patronlara peşkeş çekmekten vazgeçin. Halktan topladığınız vergilerle yandaşların vergi borçlarını silerek, yaptırdığınız  araç ve hasta garantisi vererek hazineden kaynak aktararak servetlerine servet kattığınız bir avuç azınlığa hizmet etmeyi bırakın. Bu halkın vergilerini ve bu ülkenin kaynaklarını ülkenin gerçek sahibi olan işçiler, köylüler, emekliler, memurlar, kadınlar ve işsizler başta olmak üzere bütün bir halk için kullanın"ifadelerine yer verildi.

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV