banner17
26 Nisan 2024 Cuma

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

Vali Masatlı Depremzedeler İçin Gece Gündüz Çalışıyor

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Koordinatör Vali olarak görevlendirildiği Hatay'da, çöp toplama, çevre temizliği, ilaçlama, su ve kanalizasyon hizmetleri çalışmalarını sahada titizlikle sürdürüyor.

27 Şubat 2023 Pazartesi 08:51
Bu haber 252 kez okundu
Vali Masatlı Depremzedeler İçin Gece Gündüz Çalışıyor

 Su temini-kanalizasyon hizmetleri kapsamında çalışmalara destek veren belediye ve kurumların yetkilileri ile bir arada çalışmalar yürüten Vali Mustafa Masatlı vatandaşların her türlü hizmetten yararlanmasına olanak sağlamak için gece gündüz çalışmalarına ve incelemelerine devam ediyor.Vali Masatlı  su ve kanalizasyon hizmetine depremzedelerin faydalanabilmesi için sahada 158 araç ve 442 personel çalışmalarını yürütüyor

SU VE KANALİZASYON HİZMETLERİ

Halkın sağlıklı suya en kısa sürede erişimi için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden Vali Masatlı , “Su Kanal Hizmetlerinde;   İLLER BANKASI, KOSKİ, HATSU, İSKİ, ASKİ, ASAT, İZSU, TESKİ, BUSKİ, DESKİ, İSU olmak üzere 11 Belediye ve kurumun çalışmaları devam etmekte olup, hali hazırda sahada 158 araç ve 442 personel çalışmaktadır.

Bu kapsamda Samandağ,  Kırıkhan, Belen, Arsuz, Atınözü, Kumlu, Payas, Yayladağı, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ve Hassa ilçelerimizde şebekeye su iletimi yapılmış ve bu ilçelerde önemli bir sorun kalmamış olup, küçük ve lokal sorunlara ekiplerimizce anlık müdahaleler yapılmaktadır. İskenderun ilçemizde tüm şebekeye su verilmiş olup, arızalara bağlı olarak yer yer basınç kaybı yaşanmakta ve tespit edilen arızalara müdahale edilmektedir. Ayrıca İskenderun içme suyu arıtma tesisinin aktif hale getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Antakya ilçemizde baraj isale hattı onarımı tamamlanmış olup,  5.000 ve 10.000 tonluk depolara su iletimi sağlanmış, ayıca ana şebeke hatlarına da su verilmiştir. Yine dağ mahallelerinin % 70’ ine de su verilmiştir.

Defne ilçemizde, Çekmece Mahallesi hariç, merkez mahallelere su iletimi sağlanmıştır. Baraj isale hattı onarımı sonrası Çekmece deposuna su verilmeye başlanmıştır. Diğer münferit arızalara da anında müdahale edilmektedir.

Bunlarla birlikte, Antakya ve Defne‘de şehrin ana arterleri yoğunluklu olmak üzere, yaklaşık 160 adet çeşmenin yapımına başlanmış, bunların  bir kısmı da tamamlanmıştır.

Bu çalışmalar yapılırken münferit sorunlara da müdahale edilmekte, ayrıca su kaçaklarının önüne geçmek için tapalama işlemleri de sürmektedir. Son olarak il genelindeki su şebekeleri şok klorlama yöntemi ile dezenfekte edilmekte, yine depolarda da temizlik ve   hijyen çalışmaları, altyapı tamir ve onarımlarına paralel olarak sürmektedir.

Bu çalışmaların ardından ise depo giriş ve çıkışları ile şebekenin belirli noktalarından Nevşehir ve Giresun Halk Sağlığı ekiplerince numune alımları düzenli olarak devam etmektedir. Bu çalışmalarla suya erişemeyen halkımızın sağlıklı suya en kısa sürede erişimi hedeflenmektedir” diye konuştu

ÇÖP TOPLAMA HİZMETLERİ

Çöp toplama hizmetlerine 176 araç ve 460 personelin katkısıyla Hatay genelinde aralıksız olarak devam ettiklerini söyleyen Vali Masatlı, “Hatay ilinde meydana gelen deprem afetinin ardından il genelinde çöplerin toplanmasına; Bitlis, Pendik, Altındağ, Nevşehir, Rize, Çekmeköy, Gebze, Gölcük, Muş, Denizli, Yıldırım, Çayırova, Darıca, Selçuklu, Meram, Çorum, Arnavutköy, Fatih, Tuzla, Sultanbeyli, Giresun, Kilis, Akdeniz, İnegöl, Çorum, Afyon, Karatay, Osmangazi, Kestel, Eyüp, Ümraniye belediyeleri ve  İstanbul Çevre Yönetimi A.Ş (İSTAÇ) olmak üzere 32 belediye  ve kurumun desteği ile başlanmıştır. Bu çalışmalar şu an itibari ile 176 araç ve 460 personelin katkısıyla Hatay genelinde aralıksız olarak devam etmektedir.

Çöp toplama alanında ilk olarak ilin mevcut nüfusu analiz edilip, çöp toplama planlaması yapılmış, ilin mevcut araç ve personel envanteri çıkarılmış, desteğe gelen belediyelerin ikame araç ve personeli ile eksiklikler giderilerek sahada çöp toplama faaliyetlerine başlanmıştır.

Bu hizmetler  hali hazırda ilde;

•9 ilçenin ortak kullandığı 1 döküm sahası ve 1 katı atık bertaraf tesisi, 6 transfer merkezi,

• 6 ilçenin ortak kullandığı 1 döküm sahası ve 1 katı atık bertaraf tesisiyle sürdürülmektedir.

Bu alanlara ilave olarak Antakya’da daha önce Hatay Büyükşehir Belediyesince ÇED süreci başlatılan 132 dekarlık bir alanda, yeni bir çöp döküm sahası hazırlanmaya başlanmıştır.

Çalışmalar kapsamında öncelikli olarak; il genelinde çöplerin toplu olarak bulunduğu alanlar başta olmak üzere, cadde ve sokaklar, çadır kentler, konteyner kentler ve insanların toplu olarak bulunduğu alanlardaki çöp yığınları hızlıca temizlenmiş, ayrıca temizlik hizmet personelleri tarafından detaylı çöp temizliği de yapılmıştır. Bunlarla birlikte şehrin belirli noktalarına kontrolsüz olarak bırakılan ikinci el kullanılmış kıyafetler de toplatılmıştır.

Bu sürecin ardından ekiplerimiz gün içerisinde düzenli olarak çöp toplama faaliyetlerini sürdürmekte, ayrıca çadır kentlerden, konteyner kentlerden ve ilçelerden gelen münferit çöp aldırma taleplerine de anında cevap verilmektedir” şeklinde konuştu

İLAÇLAMA HİZMETLERİ

Vali Masatlı, “Hatay ilimizde meydana gelen deprem afetinin ardından; salgın hastalıkların önünde geçilmesi ile insan ve çevre sağlığı açısından ilaçlama faaliyetlerinin ne denli önemli olduğu malumdur.

Bu kapsamda Hatay, Gölcük, Kocaeli, İstanbul, Gebze, Çekmeköy, Seyhan, Aliağa, Denizli, Kestel, Rize, Giresun, Sultanbeyli, Yıldırım, Eyüp Sultan, belediyeleri, Pest Kontrol Firmaları Derneğinin  (PESKOD) ve ISS olmak üzere 17 belediye ve firmanın desteği ile 101 araç ve 299 personel ile çalışmalara devam edilmektedir.

İlaçlama çalışmaları şu alanlarda yoğunlaşmaktadır.

1. Kireçleme,

2. Vektörle mücadele,

3. Kemirgen ile mücadele,

4. Defin alanlarının ilaçlanması,

5. Çöp toplama,  transfer ve bertaraf alanlarının ilaçlanması,

6. Enkaz alanlarının ilaçlanması,

7. Çadır kent, konteyner kent gibi toplu alanlar ile bu alanlardaki ortak kullanım alanlarının (WC, duş kabini, sahra mutfağı ve diğer ortak alanlar) ilaçlanması,

8. Depremden etkilenen alanlardaki hayvan leşlerinin gömülerek ilaçlanması” dedi.

WC VE DUŞ HİZMETLERİ

Hatay genelinde çevrenin korunmasına ve halkımızın sağlıklı suya erişimi noktasında yaptığımız çalışmalara paralel olarak, vatandaşlarımızın tuvalet ve duş ihtiyaçlarını karşılamak için de gerekli planlamalar yapılmıştır diyen Vali  Masatlı, “Antakya ve Defne’ de ISS firmasının, ilçelerimizde ilçe belediyelerinin ve diğer destek veren belediyelerin katkılarıyla çalışmalara başlanmıştır.

Bu kapsamda 460’ı Antakya ve Defne’de olmak üzere il genelinde yaklaşık 750 adet tuvalet ve 229 duş ünitesi bulunmaktadır.

Hali hazırda il genelindeki tüm WC‘lere vidanjörlerle boşaltım hizmeti verilmekte, arazöz, tanker vb. araçlarla su ihtiyaçları da giderilmektedir” ifadelerine yer verdi.

SOKAK HAYVANLARI VE SAHİPSİZ KALAN EVCİL HAYVANLARIN BAKIM HİZMETİ

Hatay ilinde meydana gelen deprem afetinin ardından, sahipsiz kalan evcil hayvanların bakımına ilişkin çalışmalarda yürüttüklerini kaydeden Vali Masatlı, “Hatay ilinde meydana gelen deprem afetinin ardından, sahipsiz kalan evcil hayvanlar ile ilde bakımları zorlaşan sokak hayvanlarının uygun şartlarda barındırılması ve il dışındaki uygun hayvan barınaklarına sevkini sağlamak üzere;  Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Türk Veteriner Hekimler Birliğinin koordinasyonunda gerekli planlamalar yapılmıştır.

Bu kapsamda ilk etapta, ilde bulunan mevcut hayvan barınaklarındaki sokak hayvanları çeşitli illerdeki hayvan barınaklarına sevk edilmiş, ayrıca sahipsiz kalan başta pitbull vb. saldırgan ırklar olmak üzere, sokakta kalan hayvanların daha sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri için toplatılmalarına başlanmıştır. Bu çalışma ile hem hayvan refahı esas alınmakta, hem de hayvanda insana geçmesi muhtemel hastalıkların önlenmesi hedeflenmektedir.

Yapılan planlama çerçevesinde 3 temel hayvan toplama ve sevk merkezi belirlenmiştir. Planlanan bu üç bölge ise şu ilçeleri kapsamaktadır;

1. Bölge; Antakya, Defne ve Samandağ (Antakya hayvan barınağı)

2. Bölge; İskenderun, Arsuz, Belen, Payas, Erzin, Dörtyol (İskenderun geçici hayvan bakım evi)

3. Bölge; Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı ve Kumlu (Kırıkhan geçici hayvan bakımevi)

Planlanan çalışmalar kapsamında, belirtilen bölgelerden toplanan hayvanlar ilgili barınak ve bakım evlerine hızla toplanacak, kapasiteleri dolmaya yakın olduğunda ise uygun çevre illerdeki hayvan barınaklarına transfer edileceklerdir.

GIDA GÜVENLİĞİ VE DENETİM HİZMETLERİ

Vali Masatlı ildeki gıda güvenliği ve demetim hizmetlerine de değinerek, “Hatay ilinde meydana gelen deprem afetinin ardından,  Devletimiz, Sivil Toplum Kuruluşları ve hayırseverler tarafından ilin depremden etkilenen bölgeleri ağırlıklı olmak üzere, çadır kentlere, konteyner kentlere, resmi görevli ve gönüllülerin barındığı ve çalıştığı bölgelere sahra mutfakları, mobil mutfaklar ve aşevleri kurulmuştur.

Depremin ilk anından itibaren halkımıza, kahvaltı, sıcak çorba ve yemek servisi yapılan bu yerlerde gıda güvenliğinin, hijyeninin sağlanması gerek insan sağlığı, gerek salgın hastalıklarının önüne geçilmesi, gerekse bu hizmeti sabote etmek isteyecek art niyetli kişi ve grupların önlenmesi açısından önem arz etmektedir.

Bu noktada Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda, uzman ekiplerce; halkımıza ve görevlilere yemek temin eden noktalardan şahit numuneler alınmaya başlanmış ve bu numuneler frigolu araçlarda 3 gün boyunca muhafaza edilmektedir” ifadelerini kullandı

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV