banner17
03 Mayıs 2024 Cuma

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

İKLİM KRİZİ İLE YÜZLEŞİYORUZ

Elif Kılıç

17 Mart 2023 Cuma 09:23
Bu haber 290 kez okundu
 İKLİM KRİZİ İLE YÜZLEŞİYORUZ
İklim değişikliği etkisiyle global seviyede yaşadığımız pek çok olay, dünya gündeminin ön sıralarını işgal etmeyi sürdürüyor. Adıyaman ve Şanlıurfa’yı etkisi altına alan sağanak yağmur sele neden oldu. Ağır yıkıma neden olan depremlerin yaşandığı bölgede şimdi de sel felaketi yaşanıyor. Neredeyse her gün televizyon ekranlarında veya haber sitelerinde karşımıza çıkan iklim kaynaklı afetler, toplumun bir kesimini tedirgin ederken öte yandan da anlaşılmaz bir şekilde birçoğumuz tarafından kanıksanmaya başladı. Daha da kötüsü, alınması gereken ortak sorumluluklar ya üstlenilmiyor veya başkalarına yükleniyor. 
İklim değişikliği başta ekonomi, politika, hukuk, enerji, turizm, ormancılık, su kaynakları, tarım ve hayvancılık, gıda güvenliği, nüfus artışı, göç, şehirleşme, sağlık, teknoloji, ekoloji olmak üzere birçok alanda bariz etkisini göstermektedir. İklim değişikliği kaynaklı problemlere hazırlıklı olabilmek, sebeplerini ve olası sonuçlarını anlayabilmek, riskleri azaltmaya çalışırken yeni iklim şartlarına da sosyal, ekonomik ve ekolojik açıdan adapte olabilmek ve iklim krizine karşı farkındalığı artırmak kritik düzeyde zorunluluk.
Bu nedenle politika, strateji ve eylemler için yol gösterici olacak ve farklı disiplinlere ait yaklaşımları bir araya getirecek nitelikli çalışmalara ihtiyaç olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Dahası, sayılan alanlarda sıklıkla karşılaşmaya başladığımız afet ve afet yönetimi, risk ve risk azaltma, uyum, farkındalık, sürdürülebilirlik gibi baskın etkiye sahip parametreler, kalkınma ve sosyal kararlar için çok değişik senaryoları, projeksiyonları, modelleri ve bunlar için gerekli ölçümleri de çok önemli.İklim değişikliği ve iklim krizine asla hazır değiliz. Büyük bir sınavdayız. İhmalkarlığa asla müsaade etmemek gerekiyor.
Şanlıurfa ve Adıyaman’da aşırı yağış sebebiyle meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, selden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV