banner17
24 Nisan 2024 Çarşamba

MERZİFON'DA BİR TARİH YAZILDI

“Yeni Yıla Siğarasız Başlayın”

Yeşilay Amasya Şube Başkanı Selim Türkmen yeni yılda kendiniz ve sağlığınız için bir iyilik yaparak yeni yıla sigarasız yeni bir başlangıç yapın diyerek sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

03 Ocak 2023 Salı 09:26
Bu haber 403 kez okundu
“Yeni Yıla Siğarasız Başlayın”

 Yeşilay Amasya Şube Başkanı Selim Türkmen “Şiddetli sigara içme arzusu ile başa çıkma yöntemleri ve motivasyon konusunun kendinizi hazırlayın ve profesyonel destek alın” dedi.Aniden gelen şiddetli sigara içme isteği, sigarayı bırakma konusunda başarısızlığın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır diyen Türkmen şu bilgileri verdi;Yeni yıla sigarasız bir şekilde başlayıp ömür boyu toplamda içilen sigara sayısını en az miktara çekmek, bir başka deyişle sigarasız geçen zamanın en uzun sürede tutulması hayati önem taşımaktadır. Sigara bırakma yaşına göre hastalık ve ölüm riskini inceleyen son bilimsel çalışmalara göre 35 yaşından önce sigarayı bırakanların hiç sigara içmemiş kişilerle ölüm oranlarının benzer olduğu göstermektedir. Ayrıca diğer yaş aralıklarına göre de sigara bırakmanın ölüm riskini ne kadar azalttığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmaktadır.35-45 yaş arası sigarayı bırakanlarda yaşam kaybı riskinin %90 azaldığı,45-65 yaş arası sigara bırakanlarda ise bu oranın %66 olduğu saptanmıştır.Sigara içenlerin herhangi bir nedenden ötürü ölüm oranı hiç sigara içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu da belirlenmiştir. Bunun yanı sıra cinsiyet, etnik grup ya da ırk fark etmeksizin herhangi bir kişinin sigarayı bırakması, kanser, kalp-damar hastalıkları ve alt solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm oranını %80 azalttığı görülmüştür.Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 2-3 haftada sigara içme isteği şiddetli ve sık şekilde hissedilir. Bu dönem şiddetli sigara içme arzusuyla başa çıkmada kişilerin en çok zorlandıkları dönemlerdir. Sigara isteği halinde istek azalana kadar dikkat dağıtmak için uygulanacak birkaç küçük püf noktası yaşanan krizlerin atlatılmasında faydalı olabilmektedir.
Derin nefes alıp verme egzersizleri yapmak, Duş almak,Televizyon izlemek ya da spor yapmak gibi ilgi duyulan aktivitelere zaman geçirmek,Çiğ sebze, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar,Sakız çiğnemek ya da su içmek, yaşanan sigara krizlerinin geçiştirilmesinde faydalıdır.Bununla birlikte sigara bırakma için doktor tarafından uygun görülen medikal tedavilerin de önerilen şekilde uygulanması, bu süreci yönetmekte kolaylaştırıcı ve başarı şansını artırıcı olacaktır.” Diye konuştu.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV